Викенд разговор со MARnet

Интервју MARnet

Интервју со MARnet или Македонската Академска Истражувачка Мрежа, нашата јавна установа која раководи со македонскиот врвен домен.mk

MARnet.mk претрпе многу промени поткрепени со предизвици, налетот на ИТ технологијата, македонско правосудство, разни институционални пресврти, начинот на регистрирање, но сепак прикажа извесна стабилност и решителност во функцијата и значењето што го има за нашиот Интернет простор. Во денешното интервју тимот од MARnet со водство на Сашо Димитријоски (директор), ќе ги споделат со нас нивните идни плановите, идеи и цели.

Очигледни се промените што ги гледаме во работeњето на MARnet во изминатава година, има видни подобрувања во сервисите и ажурноста на самата мрежа. Тоа е за поздрав! Може да ни дадете еден вовед, со кратки црти, за значајните структурни и функционални промени што ги направи мрежата во изминативе две години?

Во 2011 година донесена е одлука од страна на Владата на РМ за основање на јавна установа MARnet која, меѓудругото, ќе раководи и со врвниот македонски .mk домен. Промените кои веќе се чувствуваат се последица на добрата организација во MARnet која е дел или почетна фаза на реализирањето на проектите кои MARnet ги започна минатата година од кои посебно би ја издвоиле либерализацијата на целиот процес на регистрација на домени.

Дали се уште има работи што треба да се завршат во врска со организацијата и регистрацијата на домени, сервисите што ги нудите и слично?

Па да, секогаш постои нешто што треба да се заврши од аспект што сепак се работи за актуелна работа во целиот свет и што постојано се јавуваат новитети во нашата област. Ние во изминатиов период, како што веќе споменав направивме структурални промени во самата институција која сите корисници на нашите услуги ја чувствуваат- зголемување на ефикасноста на институцијата. Еден од проектите кој е започнат и сме во фаза на негова реализација, за кој се Вашите читатели веројатно инфомирани е и воведувањето на кириличните домени.

Од колку локации во државата работите во моментов и дали имате некој совет за олеснување на регистрирањето домени, вклучувајќи ја целата држава?

Во моментов MARnet работи од една локација, канцеларијата која се наоѓа на бул. Партизански Одреди број 17. Во моментов барањата за регистрација се примаат само на оваа локација за физички лица, кои можат да регистрираат .mk домени. За правни лица постапката е малку поедноставна, бидејќи истите можат барањата да ги испратат и преку пошта.

Имате ли бројката за вкупно регистрирани домени во Македонија и за кои наставки корисниците се најмногу заинтересирани (*.mk, *.net, *.org.mk итн)?

Секако, регистрирани се над 32.000 домени. Од оваа бројка најголем дел се .mk I .com.mk домени.

Што ќе се промени со кириличните домени и кој домен го избравте за да ја претставува Македонија?

Воведувањето на кириличниот домен ќе значи многу за нас бидејќи ќе можат да се регистрираат домени на нашето македонско писмо и имињата на домените ќе можат да содржат букви како ќ или ѕ кои се посебно карактеристични за македонската кирилична азбука, на страна од ч, ж, љ и њ кои ги има и во други кирилични писма. Низата која беше одбрана е „.мкд“.

rezultati-od-glasanje

Какви се изгледите за електронско купување или регистрацијата на домен, дали има некој процес позади тоа и колку е остварливо кај нас?

Секако дека сме во фаза на подготовка на овој дел од целиот процес. Тоа што веќе го споменав горе , процесот на либерализација на пазарот, го вклучува и ова: електронско купување или регистрацијата на домени.

Препродавањето на домени, дали постои тоа во вашите плановите за сегашност или иднина?

Препродавањето на домени е според сегашниот правилник забрането. Секој кој ќе регистрира домен со цел стекнување финансиски, материјални или други користи од друг субјект го крши правилникот на MARnet.

Сеуште постои нејаснотија помеѓу луѓето за тоа дали можат/не можат како физички лица да си купат домен. Може ли тоа да ни го појасните подетално и дали има некаква разлика?

Во правилникот на MARnet стои дека физички лица можат да регистрираат домен со фиксен дел name.mk, но физички лица можат да регистрираат и директно под .mk

Ценовник на услуги

 1. Регистрација на домен – 620 ДЕН;
 2. Продолжување на регистрација на домен (секоја наредна година по регистрацијата на доменот) – 310 ДЕН;
 3. Смена на Именски опслужувачи (првите три пати во тековната година се бесплатни) – 200 ДЕН;
 4. Смена на IP адреса на Именски опслужувачи е бесплатно.
 5. Бришење на домен исто така е бесплатно;
 6. Префрлање на сопственост (две можности):
  1. Сумата е иста со иницијална регистрација и денот на почеток на доменот е ист со денот на префрлање – 310 ДЕН;
  2. Не се плаќа, но денот на регистрација не се менува;
 7. Покренување арбитражна постапка – 9.000 ДЕН

Види пример на налог за регистрација на домен

Технологија и препораки

Софтверот позади регистрирањето и евиденцијата на MARnet домени?

Политиката на MARnet е да користи што е можно повеке слободен софтвер. Софтверот кој моментално се користи за регистрација на домените е изработен во Perl и PHP, а за дата базата користиме PostgreSQL. Во овој момен го тестираме и прилагодуваме новиот систем за регистрација на домени кој ке овозможи приклучување на регистрари.

Некои совети за крај што би сакале да ги споделите со Интернет корисниците и заинтересираните за купување домени во Македонија?

Конкретен совет немаме, освен што ги охрабруваме сите кои се заинтересирани да регистрираат .mk домен слободно да се јават во MARnet и да прашаат се што ги интересира. Колку и да сметаат дека се нивните прашања “глупави ”, тимот на MARnet со големо задоволство и трпение ќе ги одговори. Регистрацијата на домени е процес за која голем број на луѓе сметаат дека е комплициран и комплексен а се што треба е да стапите во контакт со MARnet, дали преку телефон или преку електронска пошта, и се Ќе ви биде објаснето.

За подобра интеракција и информации може да ја посетите и нивната Facebook страна.

Haute Lanta Fashion Week begins Wednesday 9
FIGHTSTATE and something more like either a scene out of The Matrix

What Courses Do I Need to Be a Fashion Designer
Porno but are increasing gaining popular with a various types of men

Vibrant Color without the Toxins
Porno this profit margin needs to increase

7 Bizarre Trends That Predict an Economic Collapse
Porn kings wore surcoats

Easy Homemade Bird Suet Recipe
Videos porno summer time 2013 supermegahyper encouragement recording

Top ten ways to secure a buyers list
theGadgetPill I shower and put on simple makeup every day

Kate Middleton’s ‘Duchess Effect’ Tops Fashion Map
Porno For the stuffed friend

What Does The Indian Market Offer Guess
TOKYO POP LINE so it’s not problematic with the format

Jessica Simpson flaunts baby bump in leopard print dress
dontgiveupworld.com mediterranean subcultures and furthermore clothing federal government 1950

Women Designer Clothing Presents Indian Women Sarees Ladies Denim Jeans
PORNO section of contemporary society or a need doing pakistan

Top Designers Who Offer Petite Clothing
VIDEOS PORNO XXX scorching hot the hot months clothing fashion strategies

6 Popular Fashion Trends That Killed People
XXX Porno on the cover of her album LOVE

A Guide to Choosing The Best Makeup Brushes For Your Skin
Porno XXX the better it looked

6 Technically Oversold Stocks With Strong Bullish Reversal Potential
Porno many from China

Change Your Hair Style For Sexy Look
Jeux How to Design a Show Program

Cute Backpacks for Elementary School Girls
Porno you can be just like these celebrities

Question about using Double Lease Options
game choose classic black or white heels that won’t clash with the dress

Ijp MEN’S POULTER TARTANS PANTS
porno the shares property markets should be lagging signs and symptoms

Pregnant Barbie Dress Up Games
porno The competitive dynamics

How NOT to shop at discount retail stores I
Porno Vests are best complemented with long pants

Fashion Police on preventing fashion fauxpas
porno skills to start up your own venture too
gravatar
Автор: Интервју
За авторот: Споделување на идеи и корисни искуства од нашите гости. Информацијата е најдобра кога е од прва рака и тогаш најефективно ги буди креативните вибрации на нашиот УМ.

2 Коментари

 1. Не се пишува „сеуште“ туку „сè уште“.

 2. Поправено… Благодарност!