Уметност кај GNU/Linux графичките околини

GNU/Linux GUI Thumb

Користењето на GNU/Linux оперативен систем е една од покреативните работи (според мене) што може да му се случат некому при користењето на еден компјутер во секојдневниот живот. Тоа не значи дека другите оперативни системи не се креативни, туку разноликоста во графичката околина на интерфесјот од оперативниот систем со сето тоа што може и сами да си го уредите зрачи со една специјална топлина.

Да не раскажувам многу, еве како изгледа тоа во денешна презентација и како го пакуваат сето тоа креаторите на GNU/Linux дистрибуции-оперативни системи. Колку убаво изгледа така спакувано и каков визуелен карактер добива една таква дистрибуција кога секоја околина ќе се досреди за прикажување во сопствен стил.

K Desktop Environment – KDE

KDE

KDE Plasma

KDE Netbook

kubuntu

OpenSuse

Mandriva

Fedora

PCLinux

GNOME Desktop

GNOME

Ubuntu

Mint OS

Edubuntu

Fedora

Zorin

Parsix

Lightweight X11 Desktop Environment – LXDE

LXDE

Lubuntu

Peppermint

XFCE

Xfce

Xubuntu

Dreamlinux

Element OS

zenwalk

Нека ми простат тие што не сум ги вметнал…

gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

4 Коментари

  1. Од поранешното грдо пајче, Linux созреа и денес изгледа фантастично.

    И, како што рече, секој може да си го уреди според својот вкус. Тоа му е и најголемата вредност, што се однесува до изгледот.

  2. […] систем што треба да изгледа елегантно поткрепено со „визуелна претстава” и нови функционалности конзистентни низ сите уреди […]

  3. […] Изгледот на Dolphin е одлично спакувана интерфејс варијанта каде главните случувања се активни во средниот дел на апликацијата со што споредните информации за датотеките и уредите се наоѓаат од лева и десна страна. Повеќето уредувања и нагодувања за него се наоѓаат во горниот дел што дава прегледна работна околина за соработка со вашите податоци. Во споредните делови каде што се омилените места од лева страна, со преминување на глушецот врз уредот или датотеката што сме ја сместиле таму, добиваме додатна информација за слободната меморија на тој уред или директориум како и можност за уредите директно од тука да ги уредуваме со помош на контeкстното мени со десен клик на глушецот. Тоа е многу битна работа затоа што овозможува брз пристап до опциите што ни ги нуди тој уред. Доколку сакаме повеќе информации да ни се прикажани можеме лесно да ги исклучиме или вклучиме тие прикази со помош на менито за нагодување и истите да ги зачуваме како основни што ќе овозможи ист изглед при секое вклучување. […]

  4. […] сте корисник на GNU/Linux оперативен систем тогаш предлагам една лесна верзија […]