Статии со клучен збор ‘mySQL’

Марнет како извор на инспирација за агрегирање на податоци

marnet agregator

Марнет, како „најинспиративна“ и „најпрогресивна“ институција во Македонија ме поттикна да го напишам PHP кодот во продолжение. Секој што сака и што може и разбира, слободно може да го искористи, менува и надградува и да го употребува и за други слични намени.

Повеќе

Внесување и бришење на податоци со jQuery и PHP

vnesuvanje brisenje

Во овој туторијал ќе ви објаснам како да внесувате и бришете коментари/податоци во база без да се вчита страната по ново, нешто слично како Facebook. За да го постигнеме ова ќе користиме PHP, jQuery, малку SQL и CSS за изгледот.

Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак да го преземете.

Повеќе

Shoutbox со користење на PHP и MySQL

shoutbox

Најпрво да се претставам јас сум Стојковски Дарко aka macstr1k3r и ова е мојот прв гостински пост на овој блог, а се надевам дека во иднина ќе видите повеќе мои постови. Епа да почнеме.

Во претходните постови ви беа објаснети основите на php и како се користи. Во овој пост ќе ги искористиме вештините што ги имате стекнато до сега и ќе ги усовршиме со изработка на една едноставна shoutbox (види испразнисе.мк), апликација која што без големи потешкотии, доколку имате потреба, можете да ја претворите во систем за коментари.

Повеќе

PHP класа за работење со mySQL

mysql class

Постојат голем број на PHP класи за користење на mySQL бази но повеќето од нив содржат многу непотребни работи кои никогаш нема да се искористат. Во овој туторијал,  како што спомнав во претходниот текст, ќе ви претставам едноставна и лесна PHP класа за користење на mySQL бази на податоци.

Повеќе

Користење на mySQL база на податоци во PHP

php + mysql

Со користење на PHP можете да креирате динамични и интерактивни веб страни. Динамичната содржина не мора секогаш да користи база на податоци, но во повеќето случаи е потребно. Скоро сите Системи за Уредување на Содржина (CMS), блогови или пак едноставни формулари користат база на податоци.

Во PHP најчесто се користат mySQL бази на податоци, па така во овој туторијал ќе видиме како да ги користиме заедно и ќе разгледаме некои од основните функции.

Повеќе