Статии со клучен збор ‘jQuery’

Чекор напред за Boot to Geko

boot-to-geko-thumb

Со овој потег Mozilla ја ослободува мобилната софтверска платформа достапна за сите способни да создаваат/програмираат некакви софтверски апликации. И освен тоа, оваа фондација со силата на големата заедница, на отворен начин го поврзува Интернет (сурфачко) искуството во директна комбинација на функцијата мобилен телефон.

Повеќе

Внесување и бришење на податоци со jQuery и PHP

vnesuvanje brisenje

Во овој туторијал ќе ви објаснам како да внесувате и бришете коментари/податоци во база без да се вчита страната по ново, нешто слично како Facebook. За да го постигнеме ова ќе користиме PHP, jQuery, малку SQL и CSS за изгледот.

Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак да го преземете.

Повеќе

Достапност на корисничко име со jQuery и PHP

username proverka

Сигурно при регистрација на многу сајтови имате забележано можност за проверка на достапност на корисничкото име без страната да биде повторно вчитувана.

Во овој туторијал ќе објасниме како ваквата проверка може да се реализира користејќи JavaScript (со jQuery библиотеката) и PHP.

Повеќе

Ajax контакт формулар со jQuery и PHP

jquery-formular

Ова е едноставен пример на креирање на Ajax контакт формулар со jQuery и PHP. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

Повеќе

Галерија со jQuery

Креирањето на галерија со jQuery е навистина едноставно, а тоа може да го видете од следниот пример. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

jquery-galerija

Повеќе

Запознавање со jQuery

Со популарната JavaScript библиотека jQuery можете да ги проширите дизајнерските способности на вашата страна повеќе отколку што може само со CSS. Доколку имате познавање од CSS, учењето на jQuery ќе ви биде доста полесно.

jquery

Што е jQuery?

Според jQuery.com, jQuery е брза и мала JavaScript библиотека со која многу лесно се креираат веб ефекти со само неколку линии код. jQuery е дизајниран да го смени начинот на пишување на JavaScript код, така што, 10 линии JavaScript код ќе се претворат во само 2 линии.

Повеќе