Статии со клучен збор ‘фотографија’

Денови за хоророт!

Sinister days

Sinister Days е креативен предизвик организиран од нашиот драг пријател Јане Наумоски!

Повеќе

Што се случува на Фото – idividi.com.mk?

foto-idividi-list

Во секое време фотографијата ни го збогатува животот со квалитетен визуелен документ од нашите драгоцени животни моменти.

Повеќе

Импресивна македонска фотографија на deviantArt.com

devart_photolist

Мала галерија од вредни фотографии што може да ги најдете низ галериите на deviantArt.com каде што инспирацијата е наметната сама по себе.

Повеќе

Што ќе ни е WebP (вепи)?

webp thumb

Од низата на надоградби во Google, особено по лансирањето на сопствениот video codec VP8 и програмскиот јазик Go, со кој тврдат дека новиот формат на компресирање слики ќе донесе 40% помала тежина на сликите. Според нив, тоа ќе овозможи побрзо вчитување на интернет страните, подобро корисничко искуство, помали трошоци за интернет сообраќај при хостирање и се на се општо подобрување во сурфачкото искуство на интернет.

Повеќе

Фотографии од снимањето на Котон Клуб

Со почетокот на втората сезона на емисијата Котон клуб која се прикажува на Алфа Телевизија преку понеделник во 23:30 часот, случајно ми се пружи шанса да гостувам на едно такво снимање и тоа на првите епизоди. Со оглед на фактот дека амбиентот и сценографијата на емисијата се прилично креативни и делуваат како Џез-Блуз паб во кој се собираат врвни музичари од нашава Македонија и пошироко, би сакал да го споделам тоа инспиративно чуство преку неколку фотографии, а се надевам дека тоа кај вас ќе предизвика креативни вибрации.

Повеќе

Vero Center низ објектив

thumb_veroCentar

Долго најавуваниот Веро Центар што треба да го гледаме од денес натаму карши зградата со комплекс банки, ќе стане уште едно место за шетање во Скопје. Лидерското место на Рамстор, од затворен тип, почна да се клацка.

Повеќе

Настан: Ричард М. Сталман фото импресии

Richard Stallman

Посетата на Сталман (основач на GNU проектот и free software движењето) во Македонија, ја закитија голем дел од екипата на list.mk доследно присустни низ целото предавање кое што се заврши со една заедничка фотографија. Ричард Сталман држеше предавање за робовладетелските механизми искористени преку авторските права и типовите на лиценцирање како што е заштитениот (со сопствеништво) софтвер. Опасноста од патентирањето и лиценцирањето во скоро сите мултимадијални категории каде што се спомнаа дополнително филмовите, уметноста, музиката и слично. Како и да е, најголем впечаток оставија прашањата на крајот од предавањето каде што многу луѓе мислејќи дека треба да постават прашање, направија забавна атмосфера поткрепена со гласно смеење (особено „АСП“ прашањето).

Повеќе