Статии со клучен збор ‘формулар’

Форми, формулари и контакти #1

Контакт форумлари #1

Контакт формулари што инспиративно ќе делуваат на вас во најмалку еден слој. Како изгледа кога програмер, дизајнер, веб дизајнер креативно создава оригинални дела. И така знаеме дека повеќето што го читаат овој пост се или веб програмери или инволвирани во таа „индустрија“. Формите како сегмент од една интернет страна се можеби најкритичните точки за изработка, но веќе кога ги изработуваме барем да личат на нешто. Би сакал почесто да гледам на нашиот интернет простор посреќни оригинални решенија што ќе бидат создадени од инспирација, а ќе изгледаат пристојно. Креативноста не доаѓа од негде, таа доаѓа од мојата глава, твојата глава и сите што имаат глави во кои има орган мозок. Тој мозок за да создаде нешто треба да има визуелна форма од тоа што ќе биде крајниот продукт. Ако претходно на таа проекција и ставиме калап, креативноста многу лесно ќе исплива на површината.

Повеќе

Контакт формулар кој не сака Spam ботови 2

Пред околу еден месец пишував како може да се заштити контакт формулар од Spam ботови но не го објавив објаснувањето како е направен формуларот. Како што ветив, следува кодот од овој формулар:

Повеќе

Контакт формулар кој не сака Spam ботови

Пред неколку недели се размислував како може да се заштити контакт формулар од Spam ботови, но за разлика од останатите, овој да биде едноставен за пополнување и без Captcha. За да направам ваков формулар решив да не барам на интернет туку да направам свој.

По неколку дена размислување, се разбира не цело време 🙂 ми текна дека Spam ботовите најчесто ги посетуваат страните со исклучени CSS и JavaScript, па така ако додадам дополнително поле во формуларот кој ќе биде скриено со CSS, ботовите сепак ќе успеат да го видат и ќе го пополнат. Ова поле ќе послужи како проверка дали формуларот е пополнет од човек или бот. Доколку полето е пополнето станува збор за бот, а доколку не, тогаш формуларот е пополнет од човек. Супер!

Повеќе

Ajax контакт формулар со jQuery и PHP

jquery-formular

Ова е едноставен пример на креирање на Ajax контакт формулар со jQuery и PHP. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

Повеќе