Статии со клучен збор ‘туторијал’

CSS 3.0 ToolTip без jQuery и JavaScript

css3-tooltip

Едноставен CSS ToolTip што користи само HTML5 и CSS 3.0. Работи во сите модерни прелистувачи и може да се користи на кој било елемент од DOM-от.

Повеќе

Користење на веб сервисот за курсна листа на Народна Банка со PHP и SOAP

nbrm_thumb

Народна Банка на Република Македонија нуди веб-сервис со чија помош програмерите можат да ја користат курсната листа за менувачко работење, директно во сопствените апликации.

Повеќе

Лекција 8: Статична почетна страница

Лекција 8
После две недели пауза, се враќаме на написите наменети за WordPress почетниците. Во овој краток напис ќе ви објаснам како да направите статична-почетна страница и посебна страница за вашиот блог.

Повеќе

Како да направите копче во Photoshop

klikni me

Во овој туторијал ќе ви покажам како да направите копче во Photoshop кое ќе изгледа супер и ќе ги натера вашите посетители на сајтот да кликнат на него без никакво размислување. 🙂 Копчето ќе можете едноставно да го прилагодувате според вашите потреби, да му ја менувате бојата или големината и тоа само со неколку клика.

Повеќе

Генерирање на случајна лозинка

Генерирање на случајан лозинка

Сите ние честопати сме сретнале веб-страни што при регистрација ни овозможуваат можност да си генерираме случајна лозинка (односно random password). Поголем дел од посетителите на администраторските уредувања најчесто користат cPanel и оваа опција таму се среќава најчесто. Доколку имате потреба да додадете сопствена опција за генерирање на случајна лозинка на вашиот блог/интернет страна или само ве интересира како се прави такво нешто, повелете и разгледајте го туторијалот што следи.

Повеќе

Користење на Google Font API

google api

Пред некое време Google ги претстави Font API и Font Directory, бесплатни веб сервиси кои им овозможуваат на веб дизајнерите на многу едноставен начин да ги користат бесплатните фонтови во нивните веб проекти.
Во овој туторијал ќе видиме како се користи Google Font API.

Повеќе

Надгледување статус на интернет страна со PHP

Надгледување на статус на интернет страна со PHP

Како веб програмери/администратори најверојатно сте се нашле во ситуација кога интернет страната на некој клиент е падната подолго време, а вие не сте приметиле. Во овој пост ќе ви понудам едно доста просто, но сепак ефикасно решение за ваквите проблеми. Имено ќе направиме скрипта во PHP што ќе проверува на секои 60 минути дали вашата интернет страна е достапна и функционира правилно.

Повеќе

Страна 1 од 41234