Статии со клучен збор ‘технологија’

Мамо, мамо, сакам Bamboo Fun

bamboo_thumb

Можеби едно од најновите ремек дела создадени за дигитално цртање и комуникација на допир со вашиот компјутер. Да, сум пристрасен затоа што многу си ги сакам таблиците за цртање на Wacom, но да не се залажуваме, сепак изборот е на место.

Повеќе

Викенд разговор за oglasuva.me

oglasuvame_thumb

Неодамна се разгоре дебатата за нашите интернет страни каде што корисниците можат да огласуваат некакви огласи за размена на добра. Eден таков (квалитетно спакуван) проект се истакна како доста инспиративна вибрација и сакаме тоа вибрирање да го споделиме со сите наши гости :).

Повеќе

Тазе кратки анимирани филмчиња за убав викенд

Краткометражни

Кратките филмови секогаш имаат оригинална порака и поквалитетна реализација од долгометражните затоа што не траат долго, пренесуваат многу посилна порака и најчесто не се комерцијални.

Повеќе

Биди во тек

Најавна слика

Барај, не барај која интернет страна беше, дај RSS апликација или додаток за да немора да ги посетувам сите интернет страни!? Освен што треба да посетуваш мал милион интернет страници треба и да пратиш каде се случуваат интересните активности на македонската интернет сцена. Едно е значајно, блогерајот кај нас конечно се одлепи од blog.com.mk благодарние на промената што ја направија во blog.mk откако се ребрендираа on.net во групацијата One. Сега новите бранови носат интернет страни каде што повеќето информации може да ги добиеме на едно место.

Повеќе

Значењето на векторската графика – SVG

svg znacenje
Scalable Vector Graphics е еден од најбитните визуелни сегменти што во иднина многу почесто ќе го гледаме. Инспирацијата за текстов ми потекнува од Google IO настанот каде што се презентираа имплентациите на технологиите како HTML5, CSS3 и SVG. Поради фактот што на голема врата веќе open-source (кај нас познато како слободниот софтвер) преминува во култура, особено за програмерите, треба да почне да се припрема на голема врата за секој полигон. Ако една работа е важна, тоа е начинот на заработката на нашите парички што ни овозможуваат полесен пристап до природните ресурси за опстанок, одржување на концептот живот и притоа користејќи слободен софтвер. Рачунајќи дека повеќето посетители на list.mk веќе се запознати со дигиталната продукција и начинот на заработка од таа индустрија, сакам на кратко да го презентирам значењето на SVG и колку тоа во иднина ќе го има.

Повеќе

Значењето на CSS3 и неговиот развој

css3

Како што е веќе познато Cascading Style Sheets (CSS) е документ со код што го обликува изгледот на една презентација напишана во markup јазик. Тоа најчесто го среќаваме во изработката на веб страни напишани во HTML и XHTML синтакса, но CSS може да биде применет на сите видови XML документи вклучувајќи ги SVG и XUL. Од „дамнешни времиња“ со појавата на CSS 1, што го препорачува и W3C стандардот, беше познат како „CSS Level 1“ (официјално објавен крајот на 1996). Можностите што ги понуди таквиот пристап на украсување на Интернет содржина овозможи повеќе нивоа на уредување. Располагање со фонтовите и нивната форма заедно со боја како и растојание помеѓу редови и букви, бои на текстови, боја на позадини, маргини и позиционирања и ред други работи. Најбитно е да се напомене дека до ден денес W3C го препорачува CSS1 уште како решение за интернет презентирањето.

Повеќе

Нијансите помеѓу Mac OS X и Windows 7

win7-mac

Како продолжение на објавената статија „Компјутер за дизајнери, PC или Mac?“, ќе се обидам да ја проширам темата во малку подлабок и потесен пристап каде што главните актери овој пат ќе бидат оперативните системи (софтверот што управува со хардверот) Windows 7 и Mac OS X. Како креативец можеби ќе бидам пристрасен кон Apple пакетот, но како подржувач на слободното размислување и слободниот софтвер сигурно дека на прво место за мене е GNU/Linux пакетот. Но слободниот софтвер ќе остане за некоја друга тема, приказната позади овој осврт се суштинските разлики на двата комерцијални оперативни системи.

Повеќе

Страна 4 од 512345