Статии со клучен збор ‘технологија’

Напредно пребарување на Интернет

advsearch-thumb

Денешната Интернет средина овозможува најбрзо и најлесно пристапување до нејзините содржини преку пребарувачите како што се Google или Bing. Веб пребарување денеска е клучната машина што го движи целиот Интернет универзум.

Повеќе

Моќниот сервис Google Translate во пракса

gtr_thumb

Можноста да комуницираме на повеќе јазици е условена од посетување на курс за изучување на некој јазик или во најдобра варијанта да се запишеме на Филолошки факултет и да изучуваме повеќе јазици украсени со факултетска диплома. Сепак, денеска постои специјална алатка за таа намена и е бесплатна и корисна благодарение на Google.

Повеќе

Интернет прелистувачи во подем со HTML5/CSS3

browsers-listThumb

Во моментов сите интернет прелистувачи се подготвуваат за новите промени што повлекуваат клучни предизвици за развојот на Интернет содржините и нивното презентирање.

Повеќе

Кога клиент ви се илјадници индивидуалци

klienti-thumb

Во последно време во МК бројот на интернет страни се зголемува со голем интензитет. Голем дел од нив се „one man show“, и тој еден човек е најчесто програмер.

Повеќе

Годинава започнува со нов Интернет – IPv6

ipv6-slika

Internet Protocol (IP) е метод на префрлање на податоци од еден компјутер до друг користејќи ја Интернет мрежата. Односно, секој комјутер има своја уникатна адреса позната како IP адреса и така се поврзува на Интернет. Податоците се испратени од еден компјутер (праќач) до друг компјутер (примач) притоа поминувајќи низ еден куп такви размени по пат. Сите пристапувања на Интернет мрежата се базирани на овој метод, а тоа значи мноооогу такви адреси затоа што сепак сме повеќе од 6 милијарди на планетава.

Повеќе

Што ќе ни е WebP (вепи)?

webp thumb

Од низата на надоградби во Google, особено по лансирањето на сопствениот video codec VP8 и програмскиот јазик Go, со кој тврдат дека новиот формат на компресирање слики ќе донесе 40% помала тежина на сликите. Според нив, тоа ќе овозможи побрзо вчитување на интернет страните, подобро корисничко искуство, помали трошоци за интернет сообраќај при хостирање и се на се општо подобрување во сурфачкото искуство на интернет.

Повеќе

Прогнози за 2011 – HTML5 и Интернет

prognozi2011

Бидејќи се работи за прогнози поврзани со темите што ги споделуваме на List.mk прогнозирањето се однесува на Интернет технологијата и компјутерските уреди што ќе пристапуваат на таа мрежа.

Повеќе

Страна 3 од 512345