Статии со клучен збор ‘програмирање’

Сакам да го подобрам WordPress на македонски

Лекција 8

Секој што има познавање од WordPress и сака да придонесе во развојот на WordPress на македонски, слободно може да ни се придружи во заедницата.

Повеќе

ИТ Литература во Македонија

Прашања и одговори

Неодамна преведував книга за бази на податоци од англиски на македонски и преведувајки си размислував колку ИТ писмените колеги ќе се смеат на текстот што ќе го читаат. Јас би се смеела…

Повеќе

Рецепт за изработка на проект

recept_thumb

Доколку сакаме да приготвиме проект што треба да биде вкусен и добро послужен на масата, треба да се користат потребните-основни состојки за изработка на еден проект. Тоа не значи: „За приготвување на ова јадење ќе ви требаат 45 минути и ќе ве чини 450 денари…“ – Храна и вино, но слична е презентацијата.

Повеќе

Листа на најдобрите PHP frameworks

thumb_frameworks

При развој на некоја веб страна најчесто користиме некој php-framework (според поимникот на МИО би било рамка-водилка), наш сопствен или некој од веќе добро познатите и признати кај PHP заедницата. Овде ќе презентирам листа на PHP frameworks кои моментално се најактуелни и најприфатени од PHP програмерите и новите што имаат голем потенцијал да станат општо прифатени поради нивните карактеристики.

Повеќе

Марнет како извор на инспирација за агрегирање на податоци

marnet agregator

Марнет, како „најинспиративна“ и „најпрогресивна“ институција во Македонија ме поттикна да го напишам PHP кодот во продолжение. Секој што сака и што може и разбира, слободно може да го искористи, менува и надградува и да го употребува и за други слични намени.

Повеќе

Надгледување статус на интернет страна со PHP

Надгледување на статус на интернет страна со PHP

Како веб програмери/администратори најверојатно сте се нашле во ситуација кога интернет страната на некој клиент е падната подолго време, а вие не сте приметиле. Во овој пост ќе ви понудам едно доста просто, но сепак ефикасно решение за ваквите проблеми. Имено ќе направиме скрипта во PHP што ќе проверува на секои 60 минути дали вашата интернет страна е достапна и функционира правилно.

Повеќе

Настан: Ричард М. Сталман фото импресии

Richard Stallman

Посетата на Сталман (основач на GNU проектот и free software движењето) во Македонија, ја закитија голем дел од екипата на list.mk доследно присустни низ целото предавање кое што се заврши со една заедничка фотографија. Ричард Сталман држеше предавање за робовладетелските механизми искористени преку авторските права и типовите на лиценцирање како што е заштитениот (со сопствеништво) софтвер. Опасноста од патентирањето и лиценцирањето во скоро сите мултимадијални категории каде што се спомнаа дополнително филмовите, уметноста, музиката и слично. Како и да е, најголем впечаток оставија прашањата на крајот од предавањето каде што многу луѓе мислејќи дека треба да постават прашање, направија забавна атмосфера поткрепена со гласно смеење (особено „АСП“ прашањето).

Повеќе

Страна 1 од 212