Статии со клучен збор ‘креативно’

Алфабетата како мајка природа

list-bukvi

Неделава ја започнавме со типографијата како креативен израз и сакаме тоа да го продолжиме во инспиративна смисла. Повелете искористете ги овие букви во вашите наредни дизајни или нека делуваат на вашата инспиративна светилка. Можеби некои од вас ќе се свртат кон природата како инспирација за нивните наредни креативни дела.

Повеќе

Инспиративна типографија #1

inspirativna tipografija

Типографијата може да биде еден од најфасцинантните елементи на некој дизајн. Без разлика дали станува збор за веб дизајн, постери, списанија, билборди или било каков друг вид на визуелна комуникација, типографијата може да биде голем извор на инспирација за дизајнерите. Следува листа на повеќе од 15 типографски дизајни.

Повеќе

A matter of taste – креативни модни креации

a-matter-of-taste

Модата што се јаде е инспиративна веќе подолго време, а фотографот Fulvio Bonavia направи изненадувачки модни креации направени со овошја, сирење и чоколадо меѓу другите, за неговата последна книга “A Matter of Taste”.

Повеќе

Нацртај векторски Таблет-уред со Inkscape

Една мала лекција за големината на слободниот софтвер и што сè може да правиме со него (да расчистиме стереотипи и слично). Inkscape како векторска алатка во последните неколку години зазема еден сериозен потфат кај дизајнерите желни за нови предизвици што често пати експериментираат. Во денешниот туторијал ќе помогнам во создавањето на измислен touch-pad tablet. Незнам дали го исполнува нивото на детаљите што можеби повеќето графички дизајнери го очекуваат, но тоа сепак е релативно.

Повеќе

Наши твитераши со позадини

#twbg Thumb

Твитер социјалната мрежа има интересна наставка ставено за позадината што може да си ја менува секој член. Не дека е тоа нешто ново кај социјалните мрежи, но на Твитер е доста видливо тоа. Тоа може да се уредува во Settings → Design откако ќе се логираме. Тука има неколку веќе направени и приложени позадини од самиот сервис, но постои и можноста да си додадеме своја. Исто овозможува промена на боите на текст и одредени сегменти што се прикажуваат кога го посетуваме нашиот Твитер профил. Со малку знаење и уредување на тие два дела целиот комплет може да изгледа доста интересно и зачинето со сопствен додаток.

Повеќе

Креативни реклами #6

kreativni reklami 5

Верувам дека добрата реклама е најбрзиот начин да се пренесе пораката до публиката, а доколку таа е привлечна станува инспирација и за другите. Најчесто рекламата е само реклама, но сепак некои компании се трудат многу за да ја направат нивната промотивна кампања уникатна, впечатлива и успешна.

Во продолжение следуваат 10 креативни реклами #6.

Повеќе

Форми, формулари и контакти #1

Контакт форумлари #1

Контакт формулари што инспиративно ќе делуваат на вас во најмалку еден слој. Како изгледа кога програмер, дизајнер, веб дизајнер креативно создава оригинални дела. И така знаеме дека повеќето што го читаат овој пост се или веб програмери или инволвирани во таа „индустрија“. Формите како сегмент од една интернет страна се можеби најкритичните точки за изработка, но веќе кога ги изработуваме барем да личат на нешто. Би сакал почесто да гледам на нашиот интернет простор посреќни оригинални решенија што ќе бидат создадени од инспирација, а ќе изгледаат пристојно. Креативноста не доаѓа од негде, таа доаѓа од мојата глава, твојата глава и сите што имаат глави во кои има орган мозок. Тој мозок за да создаде нешто треба да има визуелна форма од тоа што ќе биде крајниот продукт. Ако претходно на таа проекција и ставиме калап, креативноста многу лесно ќе исплива на површината.

Повеќе

Страна 5 од 7« Прва...34567