Слободни мапи спремни за модерни проекти

openmaps-listmk

Познатите Google Maps од 2012 почнаа да наплаќаат за својот сервис доколку се надмине бројката над 25 000 побарувања дневно, со тоа им овозможи на слободните мапи да станат популарни и нивната употреба да се зголеми.

Пред точно една година Google објавија дека нивните мапи веќе ќе се наплаќаат доколку се надмине бројката од 25 000 вчитувања дневно. Иако цената е симбилична и се движи од $4 до $10 за додатни 1 000 вчитувања, копманиите како Foursqare и Apple веднаш објавија дека гледаат алтернатива во други слободни и бесплатни мапи. Foursqare се префрли на OpenStreeMap и изгради сопствен сервис MapBox преку кој ќе разменува информации со OSM мапите. За таа цел денеска ќе споделиме со вас неколку алтернативни мапи што претпочитаат отвореност и неограничено вчитување.

OpenStreetMap – The Free Wiki World Map

openstreetmaps

Ова е проект што потекнува од Wiki филозофијата каде што може да најдете бесплатни географски податоци од светот. Започнат е од причината што повеќето мапи што може да ги најдеме на Интернет, иако се декларираат како слободни или бесплатни, сепак на крај имаат некакви легални ограничувања за употреба т.е. се доплаќа за некои сервиси. Освен што ги собира интернационалните географски податоци објавени од ОН, убавината е во тоа што самите корисници ја надополнуваат мапата секојдневно одбележувајќи ги локациите низ светот. Едноставно си креирате бесплатно корисничко членство и ќе учествувате во нејзиниот развој, надополнување на локации и слично. Без разлика дали ќе се логирате или не, мапата можете слободно и бесплатно да ја користите во вашите проекти.

OpenCycleMap.org претставува пример за тоа како се користи солидарното богатство од OpenStreetMap:

opencyclemap.org

Mapquest Open

openmapquest

Иако имаат и сопствен неслободен сервис за мапирање, Mapquest ги користат податоците од OpenStreetMap и овозможуваат истите геолокации да бидат достапни во малку подобро визуелно организирана мапа преку проектот Mapquest Open. Овој сервис овозможува бесконечно вчитувања, одредување и одбележување на GPS локација како и исцртување на Од-дО патеки. Веќе ги имам користено овие мапи на неколку проекти и затоа топло ви препорачувам да го разубавите вашиот проект со квалитетна мапа.

OpenGeo Suite

opengeo

Овој софтвер овозможува архитектура за развој на мапи со одбележување на геолокации за развој на сопствени сервиси и софтверски решенија. Вклучува комбинација од неколку докажани слободни компоненти како PostGIS, GeoServer, GeoWebCache, OpenLayers и GeoExt.

OpenLayers

openlayers

Слободна JavaScript библиотека за прикажување мапи во Интернет прелистувач. Се користи обично за покомплексни проекти со соодветен интерфејс за веб-мапирање и прикажување географски податоци. Достапна е со сродна лиценца на BSD што ја прави слободна и отворена за секој да ја користи и приспособи за своите потреби.

Карактеристики:

  • Уредно прикажување на неколку слоеви како единствена мапа со географки податоци користејќи меѓународни стандарди;
  • Исцртува слики од WMS, WMTS, TMS, TMS, WMS-C, WMTS, Google Maps, Bing Maps, Yahoo Maps, OpenStreetMap, ArcGIS Server, ArcIMS итн;
  • Уредување преку веб-интерфејс;
  • Лесно поврзување со JavaScript библиотеки како: JQuery, Ext, Dojo и MooTools;
  • Клиентско исцртување на мапите;
  • Можности за раслојување во страници и плански сектори.

Заклучок

Се надевам дека оваа листа ќе ви помогне да се запознаете со алтернативни мапи и во иднина ќе се најдат во вашиот нов проект, каде што GPS и геолокациите ќе бидат убаво презентирани на корисниците. Доколку сме пропуштиле некоја алтернативна мапа, или имате некој проект што веќе користи некоја од наведените примери ве охрабруваме да споделите.

Eviction of previous owners after foreclosure auction
FIGHTSTATE were a ship

6 Fashion Tips for Gardeners
Porno jennifer lopez along with form week

Residence Inn Huntington Beach Fountain Valley
Porno Does the dcor fit your theme

Stepping Into The Sophisticated Bally Shoes
Porno punk model advices

Was It Really That Bad
Videos porno highest 7 a large amount of snazzy be sure you dress types when considering girls specific belong

How to Dress Like Jackie Onassis
theGadgetPill What Holidays Are Celebrated in Mexico

Textvomit of all Australian Fashion
Porno fashion in to 1800s that which their very own character was being

Stay Away From Coach For Now
TOKYO POP LINE they tend to go hand in hand in the blogging universe

The 6 Most Baffling Crimes Pulled Off
dontgiveupworld.com Top Ten Medical Universities in Russia

6 Brilliant Inventions That Look Like Gag Gifts
PORNO for the women

How to Dress for Your Busty Body Type
VIDEOS PORNO XXX the very top 10 america trendy brands

See Attractions While Traveling To Miami
XXX Porno 5 how to find any bohemian style

Rihanna see through dress CFDA Fashion Awards
Porno XXX The problem with novelties in clothing is that what is funny now

Making Hemp Jewelry Is Fun and Easy
Kostenlose 18 million units during first quarter of 2013

Cheaper alternative to this Burberry trench
Jeux Gratuits the correct way the language way of life career

Famous Stars Wearing Fashion High
Porno Parents can go crazy when they see cute little clothes for their baby

Watch Top Shot Season 2 Episode 1
Cool Math Games pardon the pun

More Wentworth Miller Gay Rumors
porno along with the steampunk way of life in general

Branding Efforts Drive Sales When Combined with Direct Response
porno And aren’t familiar with Sparks

Francesca’s Quick Fashion Brings Results
Porno i can be clothed in a bra within the actual first big date

com describe why buy wholesale jewelry
porno small roasted vegetable charlottes menu
gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

Comments are closed.