Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Типографијата е една од клучните состојки за спојувањето на јазикот со писмото. Изразувањето на зборовите преку напишан текст со кој треба да се презентира смислата на тоа што е напишано, претставува украс на семантиката.

Споделуваме со сите вас една колекција на фонтови што во себе содржат комплетна UTF-8 подршка во која спаѓа и нашата кирилица. Можеби некои од приложените фонтови веќе ви се познати, но се надевам дека таа слика ќе ја прошириме.

Сите фонтови во текстов се објавени како слободни и бесплатни за користење во лична или комерцијална примена. Освен употребата во Графички дизајн, овие примери се добри за користење кога програмираме или пишуваме и читаме текст.

DejVu Fonts

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Anonymous Pro

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Skola и AlexaScript

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Droid Font

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Linux Libertine

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Liberation Font

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Ubuntu Font

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

ParaType Free Font

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Cuprum

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Philosopher Font

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Crimson Font

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

New Athena Unicode

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Old Standard

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

TeX Gyre Collection

Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица

Лиценца или преземи веднаш

Се разбира дека ги содржат буквите „љњчфжќѓ“ и повеќето од нив во Italic ја задржуваат македонската кирилица. За жал само еден или два примероци ја содржат како знак и буквата „ѝ“, но тоа барем лесно се поправа користејќи ги денешните софтверски алатки за манипулација со графичка содржина.

Сподели:
 • Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонска кирилица
gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

18 Коментари

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Blagoj Kapsarov, Крсте Поткоњак and Andrej, List.mk. List.mk said: Блог: Слободни, бесплатни и квалитетни Фонтови со македонс… http://bit.ly/hCDcf6 #fontovi […]

  Одговори на овој коментар
 2. Што е проблемот со кириличните фонтови што увек изгледаат по рошаво од латиничните? Ариал или вердана или тахома или која и да е, во кирилична поддршка изгледаат многу полошо (прљаво, замачкано) отколку кога се во латинична поддршка… ова е некој проблем на ниво на рендерирање или па кириличниве се едноставно послабо направени?

  (на пример, од сите тука NewAthena и уште еден – два макс, изгледаат скроз чисто… другите се преполни со noise)

  Одговори на овој коментар
 3. Креирањето на кирилични букви е многу потешко од латиничните. Особено кога треба да се постигне избалансирано растојание помеѓу буквите и линијата како и просторот што го зафаќа буквата. На прсти се бројат перфектно визуелно избалансирани фонтови што имаат чиста и јасна презентација на кирилична азбука. Обично руси и пољаци ги прават кириличните фонтови и се бројат на прсти квалитетните дизајнери на фонт како и добар кириличен фонт. Сепак овие се најквалитетните што ја содржат и нашата азбука затоа се тука…

  Одговори на овој коментар
 4. Ок, ок… ништо лично не беше ова, него ме интересираше општо, пошто ме напиња кирилицата. Иначе статијава ти е сасвим у реду.

  Одговори на овој коментар
 5. @juruk Немаj гајле, во иднина ќе има наскоро пост за слободен софтвер за креирање Фонтови па се надевам дека ќе испровоцирам слободоумни македонци да искомпонираат еден фонт и да скинат ова стереотипите :)

  Благодарност за коментар и почесто да пишеш (мислам на коментари :P)

  Одговори на овој коментар
 6. Има one-click-download со сите фонтови?

  Одговори на овој коментар
 7. Ништо не е потешко во креирањето на кирилични фонтови од латинични! Само што сето тоа е еб*но многу тешко (да се дизајнира добар фонт, со или без подршка)! А кај нас и во комшилукот на прсти се бројат луѓето што дизајнираат фонтови, и тоа го прават претежно за брендирање на поголемите фирми или за on-line продавање.
  Бесплатни а кирилични добри фонтови ретко се наоѓаат (ама добри)! За еден добар фонт потребни се повеќе од месец дена работа и доста плускавци на гзот.

  Одговори на овој коментар
 8. Одличен пост, корисни фонтови, фала за листава.

  Одговори на овој коментар
 9. Одлични фонтови, фала што ги сподели.
  P.S. Да не знае некој каде можам да најдам онаков фонт како старите принтери, незнам точно како се викаат 8pin или Dot Matrix, со македонска подршка?

  Одговори на овој коментар
 10. Симон, еве ти два пиксел фонта со кирилична поддршка. Едниот изгледа има лошо мапирани букви, па наместо со Alt-Shift, ќе мора да го користиш со Insert Symbol.

  http://www.mediafire.com/?a4yzd68681p9i51

  Исто, погледај ги и Macedonian LCD, Macedonian 8Pin Matrix, кои не се со поддршка:

  http://alati.org/font/default.asp?f=Macedonian_LCD#Macedonian_LCD
  http://alati.org/font/default.asp?f=Macedonian_8Pin_Matrix#Macedonian_8Pin_Matrix

  Одговори на овој коментар
 11. @GoodBytes Фала за овие pixel, ке ми завршат работа, а овој 8pin и јас го најдов ама ми требаше со подршка. Поздрав, Симон

  Одговори на овој коментар
 12. Сте ги заборавиле

  Impact

  и

  Haettenschweller

  Одговори на овој коментар
 13. Има фантастични кирилични (т.е Unicode) фонтови ама македонче што е научено на бесплатно па мрчи ;) Иначе не се пресолени цени (па дури и за наш пазар) ама никој никаде не ги спомнува ( PF Beausans на пример http://www.myfonts.com/fonts/parachute/pf-beau-sans-pro/). 60 евра за еден стил и не е лошо (мање више од истиот рачно може да се направи болд а и сигурно ќе се извадат парите од барем една тезга.

  Одговори на овој коментар
 14. Здраво,
  Јас сум француски јазик, но јас се обидов да го вклучите македонски во мојот фонт. Тоа е реалист?
  Јас Ви препорачуваме да ја посетите оваа страница со користење на последните прелистувач базиран на Мозила
  (Firefox) или Webkit (Chrome, Safari).
  http://pecita.eu/police-mk.php
  http://pecita.eu/caltCyrl.xhtml
  Со почит,
  Филип

  Одговори на овој коментар

Напиши коментар