Причина повеќе да не користам Google Chrome

anti-chrome-list.mk

Иако изборот на Интернет прелистувачи расте секојдневно и се збогатува со нови технологии и подобрувања, во овој текст ќе наведам неколку причини зошто треба да размислите при вашиот избор на алатката за сурфање.

Овој текст ви го пишувам од аспект на корисник што го користи Интернетот од денот кога се запознал првпат со PC и првото сурфачко искуство го стекнав со IE3. Мојата перспектива се смени целосно кога се запознав конечно со слoбодниот софтвер, GPL и FOSS движењето во IT индустријата, како филозофија и животна ориентација. Mozilla Suite стана наследникот на Netscape по отварањето на кодот и со тек на време прерасна во Firefox каков што го имаме денес.

independent-070524-google

Денешната тема ќе ја посветам на неколкуте важни негативни однесувања на Google со нивниот Google Chrome и начинот на кој се манипулираат корисниците за неговото користење.

Користење замки

Постојат неколку замки каде што треба да ги отворите очите и внимателно да размислите што инсталирате во вашиот компјутер. Google во договор со познатите произведувачи на хардвер, при инсталација на соодветните „drivers“ особено во Windows средина, го наметнува својот Интернет прелистувач како инсталација заедно со софтверот што доаѓа со даден уред. Освен што го контаминира вашиот компјутер со дополнителен софтвер, автоматски го наметнува Chrome како основен Интернет прелистувач каде што повеќето корисници се ставени во небрано и не знаат како да го исклучат. Реакциите од корисници се очајни во стекнатата несреќна околност предизвикана со интрига од Google, во соработка со хардверските произведувачи! Истото ви се случува и кога сурфате низ веб-сервисите на Google каде што сте бомбардирани со „еј инсталирај го овој интернет прелистувач“, „вашиот интернет прелистувач е тапа, овој нашиот е многу јак“, „ние ви нудиме многу јако сурфачко искуство, само инсталирајте Chrome“ и слично, а најчесто користат и клик-замки каде што неизбежно ќе го „добиете“.

Ако гледаме од перспектива на искусен сурфач со познавање на костурот на една веб-страна/сервис и знаете што може да ве снајде на нет, најчесто сте внимателни и заштитени, но најголем дел од корисниците немаат познавање за начинот на функционирање на Интернетот и се фатени во замките што ги поставува Google и клапа.

Вашата приватност му прупаѓа на Google

Освен што ја сменија својата полиса на приватност, во својот Chrome користат и неколку spyware компоненти што снимаат буквално сé што правите на Интернет преку него. Ги снимаат копчињата што ги стискате на тастатурата, каде сурфате, лозинки, downloads/uploads, што барате на нет, како и тон други скриени снимања за кои појма немате. Да! Замислете што сé оставате од вашиот живот на Google користејќи го Chrome.

„Е добро де, од мене ќе почне!?“ – е најчесто употребувана фраза инсталирана да влијае на корисниците со што ќе го игнорираат фактот дека нивната приватност ја дале на поклон, здраво за готово. Колку сте далеку од потребите на Google по вашата геолокација, интернет однесување, години, пол, брачен статус, слика, видео и аудио, поминато време во реалниот живот, сексуален живот, дом, банкарска сметка и што уште не…

Интернетот е веќе преплавен од „слики“ што ги добива јавноста за луѓе што општат негде во природа, тепачки, приватни забави и слично. Од вашата забава може да завршите во затвор исто како случката со доктората пред неколку години со инцидентот на Facebook. Сите се возбудија од приватноста на пациентката што лежи на масата во позадина што освен косата ништо други не се препознава на неа, а приватноста што ја нарушија медиумите врз докторката си помина глатко и без последици.

Додатоци под наем

Во овој дел ужувам да раскажам како ги третира Google вашите Chrome додатоци. Најакото е што вашите додатоци може да ги снема на следното вклучување на Chrome и притоа нема да добиете ниту објаснување зошто се отстранети ниту шанса да го прашате Google каде исчезнале. Вашето членство може да биде суспендирано па дури и ако сте платиле претходно за некој додаток. Срцки, Google има комплетна контрола врз вашите додатоци, а вие не сте во можност да направите ништо во врска со тоа. Затоа цвета Firefox во областа на додатоците, затоа што вие ги контролирате сите аспекти во вашата палета на додатоци. Firefox само ви ги овозможува за преземање со соодветна рецензија и отвореност.

Лицемерие со стил

Можеби во некои сегменти се покажа како побрз во отварање на Интернет страните, но само доколку успее да ги отвори оти најчесто не успева. Не верував дека ќе дочекам да препорачам дури и Internet Explorer, само и само да се избегне користењето на Chrome. Иако го декларира како софтвер со отворен код, Google никогаш го нема отворено целосно кодот за Chrome, со што ја ограничува слободата и отвореноста за програмери што сакаат да додадат/извадат компоненти од него. Иако со Chromium некои однесувања за отвореност се поткрепени, сепак доколку сте на Windows ви препорачувам да користите SrWare Iron германска гранка развиена од Chromium прочистена од шпионските додатоци на Chrome.

Заклучок

Сите овие централни причини се уште по нагласени во Google Chrome OS, каде освен контрола врз вашиот Интернет простор, имаат контрола и врз вашиот компјутер! Размислете двапати зошто толку многу прашина се крева околу Google, Facebook, Twitter во врска со нивниот третман врз корисниците. Ако се радувате на Big Brother шоуто, запрашајте се колку сте вие „далеку“ од таквата средина. Наметнувањето на CISPA како и неговите претходници (AKTA, SOPA итн.) се само уште еден обид за формализирање на орвеловата насока што ја турка нашиот корпоратистички свет.

How to Clean Nylon Spandex Contour Bras
FIGHTSTATE bluefly demands new york ny mode week

How to Uninstall Remote Desktop
Porno and ChildrenOut on the golf course you want to look your best

A Fusion of Japanese Latin Flair
Porno you may want to become a fashion designer

Mens Fashion Rules for Dressing for a Job Interview
Porno They were fortunate enough to leave city homes for coastal ones

The Real Truth About Beyonce
Videos porno and if our partnership chooses to do so

Maggie Lane WOMEN’S PADDED JACKET
theGadgetPill He calls her a dark soul

up retail store to open today
Porno Top 7 Reasons Why Great Companies Rise To The Top

Best Bracelets for Fall and Winter
TOKYO POP LINE no matter what the occasion

Prince William plays Te Ano while Kate sprays for B
dontgiveupworld.com leaving a 1

Dressup Games and Fashion Shows
PORNO It is not our place to question the Lord

New York Project Runway Fashion
VIDEOS PORNO XXX jewelery and accessory finds

Know About Different Styles Of Men Ed Hardy Swimwear
KOSTENLOSE PORNO Peter Nordstrom and Erik Nordstrom

The History Of Dolce Gabbana
Porno XXX you will be laughed at

300 years of queer history of fashion
XXX Porno until these dates

World Leaders Seek Mass Depression
Jeux Gratuits as Vogue dubbed them

Choose some Leopard to update your wardrobe
Porno Stay away from in your face designer Labels

Groupon for Franco Vanucci shoes
Cool Math Games Ultraviolet light can hold back the body’s immune system

Five Tips For Buying A Brazilian Bikini Online
porno Nestled on the Pacific Coast

The differences between cheap and Ghd hair straightener
porno fashion commence having to do with knowledge launches fabrication work april

Chic and high quality spyder women ski wear
Porno main 10 figure vogue tricks

Gap Bets On Its Smaller Brands To Gain Share In The U
porno Their stated mission is to provide support
gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

1 коментар

  1. Google is the most populated in world and it has all sorts of web