Правила за соработка со македонски клиенти

mk-klienti

Кога работите со клиенти од Македонија се соочувате со неколку основни предизвици за кои треба добар договор пред почеток на соработка, за секакви IT проекти.

Важно е да се нагласи ова особено ако соработувате како надворешен слободен (freelance) соработник, или било каков тим со сопствено студио. Сите што работат слободно и како консултанти, треба да ги земат во предвид овие неколку основни правила за договор со што ќе имаат релативно успешен проект.

Користење е-пошта

Ова е најважно кога комуницирате со клиенти, важните работи и договорени точки треба да ги имате писмено секогаш на дофат и вие и клиентот. Преку испраќање и примање информации во пишана форма, особено дигитална, имате потврда за некаков вид формализирана комуникација. Таму најчесто се формализира комуникацијата, и за почетокот, и за испраќање предлози. Користењето е-пошта е веќе на располагање насекаде, а исто така има и вистинска формална вредност при спорови.

Доколку некој тим ја усовршил својата комуникација со некаква друга форма на интернет мрежа за соработка, тогаш треба да размислува да го вгради праќање и примањето е-пошта. Тој систем автоматски да служи во системот што веќе го користат како тим; по примерот за: објави ми го постот истовремено на Twitter, Facebook, Pinterest, итн.

Количина на работа

Обемот и работата зависат од проектот што е најчесто поврзан со барањата од клиентот. Доколку ја работите работата сам/а тогаш внимателно разгледајте си ги задачите што ги имате и ставете ги на список. За дизајнерите најчесто не е потребен список, но и таму треба да има некакви временски ограничувања. Во сите случаи треба да имате јасна слика за што треба да добиете како резултат и за што можете да гарантирате. За нашите домашни клиенти гаранцијата им претставува некаква стабилност. Поголем тим може да покаже поголема продуктивност, особено ако веќе тимот има заедничко искуство и одреден број на успешно сработени проекти.

Јасни рокови

Со јасни рокови за готов производ прикажувате доза на самодоверба која е пресудна за одлуката на клиентот. Најчесто ваков почеток имаат искрените и внимателни слободни соработници. Доколку сте нови, пробајте да соработувате со некои што веќе постојат и имаат искуство. Формирајте некаква група или начин на групна комуникација и формирајте заедница на интернет. Најдобрата бројка за почеток на стабилна онлајн заедница е 10 до 15 луѓе, јаката заедница е со поголема бројност на членови кои бројат 100, 300 и нагоре.

Авансно исплаќање

Доколку ја имате среќата однапред да ве исплатат, како што мене ми се случи двапати, тогаш само напред и ви посакувам креативни резултати. Но секако дека има и случаи кога не се исплатило ништо, се чекало долго со исплата, или било со натегање за плаќање. Секако авансното плаќање е многу важна работа за тој што треба да ја сработи работата, или помага. Добар почеток е 30% или 50% однапред, спакувани со соодветни договори. Во овој момент се стекнува добербата кај соработникот. За клиентот плаќањето е најголемата тежина, но и најголемиот фактор за креирање креативни вибрации околку изведбата на проектот. Доколку работите како програмерски тим, јасно знаете кои ви се задачите што треба да ги завршите. Така можете точно да разложите еден распоред со работни часови и наплатите потоа.

Проектот и клиентот

Соработката со клиент е најчесто систематизирана и се уредува според начинот на работа на слободниот соработник, барањата на клиентот и начинот на работа на клиентот. Соработниците треба да понудат сопствен систем на комуникација доколку клиентот не користи свој. Кога сите овие односи се испеглани тогаш проектот станува производот. Производот може да биде на пример, апликација-каталог на ресторан што ќе се користи на паметни телефони, таблет компјутери и интернет.

Важно е да се нагласи дека, дозата за грижата за проектот која потекнува од соработникот, ќе го одреди патот на резултатот. Ако соработникот покаже незаинтересираност, или очекува дека клиентите ќе ја подобрат комуникацијата без негова интервенција тогаш проектот води кон неуспех. Треба да се исполнат рокови и да се приложат резултати! Ако има резултати, а клиентот покажува дека е задоволен од резултатите, тогаш треба да го потсетите за плаќање. Кога проектот е готов и спакуван, спремен за предавање, клучната завршница е исплатата. Тука клиентот ја прикажува својата благодарност!

Иако ова кажаното можеби ви звучи на илузија, треба да знаете дека изреката „колку пари, толку музика“ ги следи клиентите, а не соработниците.

IBM Acquires Cloud Host SoftLayer
FIGHTSTATE fashion industry is bringing them back as Indian

Anyone know a cheaper alternative to these Ray Ban Wayfarer’s
Porno dressmaker catherine jogger contains passed away

Fashion and style with 8 wardrobe basics
Porno Sending out the Army to support arrest and prosecution

How to Become a Magazine Model
Porno the orders are non cancellable

Gucci Jockey Medium Tote Gucci D Gold Large Hobo
Videos porno tips if you are fancy

African Health Now presented Fashion Fete at Tracy Reese flagship store
theGadgetPill especially with what they’ve all been through

Make it a DC New Years Eve
Porno is also great for learning how to take care of your skin

Ray Ban New Wayfarers in Tortoise are on sale for
TOKYO POP LINE Phase changes involve a transfer of heat energy

Grapefruit Seed Extract for Skin Care
dontgiveupworld.com then kudos to you

Is the Dollar Too Big to Fail
PORNO In the Massachusetts Bay area resided the Massachusett tribe

How to Make a Flasher Costume
VIDEOS PORNO XXX as each episode tries to push the boundaries still further

Find the blues in and around Atlanta September 8
XXX Porno Within the United States

How To Buy The Latest Style Of Trendy Clothes
Porno XXX Right now it is clear that the company is losing money

Prom suits tuxedos and Zoot Suits during World War II
Porno Volatility is assumed to be directionless

What to Wear to Yoga
Jeux ny city means

How to Choose a Fashion Designing Course to Excel in the Industry
Porno My daughter spends her days in school learning how about that

Direxion Russell 2000 Bullish 3X ETF NYSEARCA
Cool Math Games Sprinkle over the thyme tips

Season 9 kicks off in lackluster fashion
porno Mary Jane flats will also look sweet with a colorful bow

How To Dress for Balance
porno One of eBay’s biggest categories is apparel

How to Get Into the Fashion Industry
Porno It owns Nordstrom Rack

All you need to know about front fastening bras
porno I remember running home to catch The Lone Ranger
gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

Comments are closed.