• Prikaznata za taraba
    Приказната за тараба

Ajax контакт формулар со jQuery и PHP

jquery-formular

Ова е едноставен пример на креирање на Ajax контакт формулар со jQuery и PHP. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

Повеќе

Галерија со jQuery

Креирањето на галерија со jQuery е навистина едноставно, а тоа може да го видете од следниот пример. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

jquery-galerija

Повеќе

Запознавање со jQuery

Со популарната JavaScript библиотека jQuery можете да ги проширите дизајнерските способности на вашата страна повеќе отколку што може само со CSS. Доколку имате познавање од CSS, учењето на jQuery ќе ви биде доста полесно.

jquery

Што е jQuery?

Според jQuery.com, jQuery е брза и мала JavaScript библиотека со која многу лесно се креираат веб ефекти со само неколку линии код. jQuery е дизајниран да го смени начинот на пишување на JavaScript код, така што, 10 линии JavaScript код ќе се претворат во само 2 линии.

Повеќе

Големина на текст во CSS

Пример 1: Големина на текст во пиксели

Основната големина на текст е добар почеток, но за повеќето дизајнери и клиенти 16px (пиксели) е премногу голем текст. Во нашиот пример големината на текстот е намалена на 12px.

.text p { font-size: 12px; }

Резултатите покажаа дека Safari и Firefox можат да ја променуваат големината на текстот, но Internet Explorer (IE) 6 и 7 неможат. Во Opera и IE7 големината на текстот може да се менува користејќи ја зум алатката, која го зголемува текстот, сликите и изгледот на страната.

Повеќе

Што се веб стандарди

World Wide Web Consortium (W3C) заедно со некои други групи создадоа технологија за креирање на веб-базирана содржина. Овие технологии кои ние ги викаме ‘веб стандарди’ се внимателно создадени да ги донесат најдобрите резултати на повеќето од корисниците на Интернет.

Креирањето на веб страници според веб стандардите го олеснува и го намалува трошокот за изработка, притоа донесува страници кои се пристапни за повеќе луѓе и Интернет уреди. Страниците изработени според овие стандарди ќе продолжат да функционираат правилно без разлика дали на пазарот ќе излезат нови Интернет уреди.

Повеќе

Страна 29 од 29« Прва...1020...2526272829