• Prikaznata za taraba
    Приказната за тараба

Оптимизација на линкови за Интернет пребарувачи

seo linkovi

Деновиве се занимавам со оптимизација на линковите за Интернет Пребарувачи на odgovori.mk па по неколку обиди дојдов до интересна идеја која решив да ја споделам со вас.

Знаеме дека најдобар начин за оптимизација на веб страница за интернет пребарувачи не е само да се напише насловот во title и h1 таговите туку насловот да се наоѓа и во самиот линк. Знаејќи го ова пробав на неколку начини да ги оптимизирам линковите и на крај стигнав до линк како овој:

Стар линк: http://odgovori.mk/?q=230

Нов линк: http://odgovori.mk/q230-Проблеми-со-дигитална-камера

Повеќе

Peugeot Motion & Emotion видео

Peugeot-Motion-Emotion

Пежо оваа година слави 100 години од своето постоење и во таа чест објави промотивно видео преку кое е претставено се што имаат произведено во текот на годините, од велосипеди до автомобили и се помеѓу нив.

Рекламата е сосема “groovy” и завршува со новото мото на Пежо: Motion and Emotion.

Повеќе

Креирај сопствено „преземи“ копче во Photoshop

Околу дизајн и креирање на графичка содржина на интернет, Delicon блог ќе проба да ви помогне во неколку насоки на креативно изразување. Таквиот пристап, во овој пост, е наменет за корисниците и познавачите на Adobe Photoshop, а темата е веб копче за преземање (download) на македонски јазик.

По вклучување на Photoshop веднаш отварате нов документ што можете да го крстите како сакате, но параметрите и големината треба да се 160×35 px со 72 точки, односно како што е прикажано на чекор_1.

Чекор_1

Повеќе

Компјутер за дизајнери, PC или Mac?

Едно од прашањата околу графичкиот дизајн и веб дизајнот што ги мачи од време на време работниците од оваа индустрија е изборот на машината врз која ќе тегнат помошни линии и правоаголници на мониторот. Полемиката е на маса доколку имате доволно финансии и за двата, недостаток на финансиски средства во изборот на компјутер за работа со апликации како што се Photoshop или Illustrator го пласира PC на прво место. Таквиот начин на работа обично се покажал како фатален по извесен период затоа што алатот е најбитната работа во секоја занаетчиска дисциплина. Купувањето на ефтин компјутер за професионална работа има ефтини делови и како такви пукаат кога ќе треба да дизајнирате билборд или бреднирање на прикола од камион. Но нашата работа не е да се грижиме за „финансиите“ околу купувањето на компјутер, напротив креативците треба да се грижат за нивната креативна работа.

Повеќе

Креативни реклами #2

kreativni-reklami-2

Верувам дека добрата реклама е најбрзиот начин да се пренесе пораката до публиката, а доколку таа е привлечна станува инспирација и за другите. Најчесто рекламата е само реклама, но сепак некои компании се трудат многу за да ја направат нивната промотивна камања уникатна, впечатлива и успешна.

Во продолжение следуваат 10 креативни реклами #2.

Повеќе

Креирај сопствена сликичка („аватар“) со сите нишани

kreiraj-sopstvena-slikicka-avatar-so-site-nisani

Убавината во користењето на интернет содржините е можноста секој да си се најде каде припаѓа. Тоа го прави преку оставање свој отпечаток на социјалните мрежи, креирање на интернет содржина преку медиуми или сопствен блог и слични активности. Секаде каде што некој корисник се појавува и внесува генералии поврзани со него, највпечатлива е неговата сликичка што директно реферира на неговиот изглед. Повеќето корисници ставаат сопствена слика каде што јасно се гледа нивниот лик, а тоа не е секогаш најдобар избор за сопствено промовирање. Објавувањето на интернет содржини без соодветно внимание се покажа дека може да биде и фатално, заклучок: колку помалку се експонирате како личност веројатноста радарот да ве одмине е поверојатна.

Идејата позади овој блог запис е да помогнам на сите тие што сакаат да си направат сопствен аватар и притоа да си поминат убаво време користејќи ги сервисите што веќе ги има подолго време на интернет мрежата, а притоа нивната фаца нема да биде 100% експонирана :).

Повеќе

Креативни реклами #1

Верувам дека добрата реклама е најбрзиот начин да се пренесе пораката до публиката, а доколку таа е привлечна станува инспирација и за другите. Најчесто рекламата е само реклама, но сепак некои компании се трудат многу за да ја направат нивната промотивна камања уникатна, впечатлива и успешна.

Во продолжение следуваат 10 креативни реклами за оваа недела.

Повеќе

Страна 27 од 29« Прва...1020...2526272829