• Prikaznata za taraba
    Приказната за тараба

Колекција на бесплатни темплејти на маици

маици

Во овој пост ќе најдете колекција на темплејти кои ќе ви помогнат во креирањето на вашите креативни дизајни за маици.
Оваа колекција опфаќа повеќе големини и стилови на маици, кои доаѓаат во повеќе формати: PSD, EPS, Ai, JPG и сл.

Повеќе

Форми, формулари и контакти #1

Контакт форумлари #1

Контакт формулари што инспиративно ќе делуваат на вас во најмалку еден слој. Како изгледа кога програмер, дизајнер, веб дизајнер креативно создава оригинални дела. И така знаеме дека повеќето што го читаат овој пост се или веб програмери или инволвирани во таа „индустрија“. Формите како сегмент од една интернет страна се можеби најкритичните точки за изработка, но веќе кога ги изработуваме барем да личат на нешто. Би сакал почесто да гледам на нашиот интернет простор посреќни оригинални решенија што ќе бидат создадени од инспирација, а ќе изгледаат пристојно. Креативноста не доаѓа од негде, таа доаѓа од мојата глава, твојата глава и сите што имаат глави во кои има орган мозок. Тој мозок за да создаде нешто треба да има визуелна форма од тоа што ќе биде крајниот продукт. Ако претходно на таа проекција и ставиме калап, креативноста многу лесно ќе исплива на површината.

Повеќе

Достапност на корисничко име со jQuery и PHP

username proverka

Сигурно при регистрација на многу сајтови имате забележано можност за проверка на достапност на корисничкото име без страната да биде повторно вчитувана.

Во овој туторијал ќе објасниме како ваквата проверка може да се реализира користејќи JavaScript (со jQuery библиотеката) и PHP.

Повеќе

Инспиративни и необични визит карти


Визит картите одамна не се веќе само парче хартија на која се испишани генералиите и контакт информациите на некоја компанија или поединец.
Со нив го оставате првиот и најважен впечаток при секој нов состанок со потенцијален клиент, бизнис соработник или на вашиот бербер на пример 🙂 Ова е посебно важно ако вашиот бизнис е било како поврзан со дизајн воопшто.

Повеќе

Користење на mySQL база на податоци во PHP

php + mysql

Со користење на PHP можете да креирате динамични и интерактивни веб страни. Динамичната содржина не мора секогаш да користи база на податоци, но во повеќето случаи е потребно. Скоро сите Системи за Уредување на Содржина (CMS), блогови или пак едноставни формулари користат база на податоци.

Во PHP најчесто се користат mySQL бази на податоци, па така во овој туторијал ќе видиме како да ги користиме заедно и ќе разгледаме некои од основните функции.

Повеќе

Виена – Фото импресии

Фотографии од Дејан Ангелов

На крајот од мај имав можност да го посетам Виена, главниот и најголем град во Австрија. Прекрасен град со многу воодушевувачки згради и споменици.

Повеќе

Брзо конвертирајте CMYK во PANTONE


Сигурно до сега во вашата работа како дизајнер многу пати сте се нашле во ситуација да треба да да конвертирате CMYK бои во пантонски бои. Дали заради заштеда или унифицираност на боите или квалитетен офсет принт или други причини, доколку го правите „рачно“ може да ви одземе многу време и на крај да не сте задоволни со резултатот. Илустраторот, во нашиот пример CS4 го има решено тоа на многу лесен и едноставен начин. Еве како:

Повеќе

Страна 22 од 29« Прва...10...2021222324...Последна »