• Prikaznata za taraba
    Приказната за тараба

Интервју со Дарко Булдиоски а.к.а. @darko156

Дарко Булдиоски е еден од ретките домашни војсководачи на социјалната интернет банда што секогаш е во прва борбена линија за одбрана на приказната Интернет. Може да го најдеме на Twitter како @darko156, на Facebook: darko.buldioski и LinkedIn: darko156.

Повеќе

Инспиративна типографија #2

Типографијата може да биде еден од најфасцинантните елементи на некој дизајн. Без разлика дали станува збор за веб дизајн, постери, списанија, билборди или било каков друг вид на визуелна комуникација, типографијата може да биде голем извор на инспирација за дизајнерите. Следува листа на повеќе од 15 типографски дизајни.

Повеќе

Користење на Google Font API

google api

Пред некое време Google ги претстави Font API и Font Directory, бесплатни веб сервиси кои им овозможуваат на веб дизајнерите на многу едноставен начин да ги користат бесплатните фонтови во нивните веб проекти.
Во овој туторијал ќе видиме како се користи Google Font API.

Повеќе

Домашна веб-збирка, сесија Јуни-Јули 2010

Збирка Јуни-Јули

Регистрацијата на нови интернет страници како и нивните имиња е процес што се движи во една растечка крива што секојдневно станува се пострмна и пострмна. Радосно е тоа зошто таквите симптоми укажуваат на фактот дека се насобрала голема бројка на интернет посетители. Зборуваме за релативна бројка земајќи ја во предвид балканската каша од интернет зачини.

Повеќе

Марнет како извор на инспирација за агрегирање на податоци

marnet agregator

Марнет, како „најинспиративна“ и „најпрогресивна“ институција во Македонија ме поттикна да го напишам PHP кодот во продолжение. Секој што сака и што може и разбира, слободно може да го искористи, менува и надградува и да го употребува и за други слични намени.

Повеќе

Тазе кратки анимирани филмчиња за убав викенд

Краткометражни

Кратките филмови секогаш имаат оригинална порака и поквалитетна реализација од долгометражните затоа што не траат долго, пренесуваат многу посилна порака и најчесто не се комерцијални.

Повеќе

Биди во тек

Најавна слика

Барај, не барај која интернет страна беше, дај RSS апликација или додаток за да немора да ги посетувам сите интернет страни!? Освен што треба да посетуваш мал милион интернет страници треба и да пратиш каде се случуваат интересните активности на македонската интернет сцена. Едно е значајно, блогерајот кај нас конечно се одлепи од blog.com.mk благодарние на промената што ја направија во blog.mk откако се ребрендираа on.net во групацијата One. Сега новите бранови носат интернет страни каде што повеќето информации може да ги добиеме на едно место.

Повеќе

Страна 19 од 29« Прва...10...1718192021...Последна »