Настан: Ричард М. Сталман фото импресии

Richard Stallman

Посетата на Сталман (основач на GNU проектот и free software движењето) во Македонија, ја закитија голем дел од екипата на list.mk доследно присустни низ целото предавање кое што се заврши со една заедничка фотографија. Ричард Сталман држеше предавање за робовладетелските механизми искористени преку авторските права и типовите на лиценцирање како што е заштитениот (со сопствеништво) софтвер. Опасноста од патентирањето и лиценцирањето во скоро сите мултимадијални категории каде што се спомнаа дополнително филмовите, уметноста, музиката и слично. Како и да е, најголем впечаток оставија прашањата на крајот од предавањето каде што многу луѓе мислејќи дека треба да постават прашање, направија забавна атмосфера поткрепена со гласно смеење (особено „АСП“ прашањето).

Фотографиите успеав да ги спакувам во една кратка документарна приказна каде што последната фотка ја запечати @Delicon.

Фото: Благој Капсаров, настан: Предавање на Ричард Сталман во Холидеј Ин во организација на Слободен Софтвер Македонија.

img_7349

img_7353

img_7360

img_7367

img_7375

img_7376

img_7379

img_7381

img_7384

img_7389

img_7395

img_7399

gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

1 коментар

  1. […] на производите што се креирани под „чадорот“ на слободен софтвер растат и се обновуваат со огромна брзина. Веќе сме […]