Листа од 32 македонски фонтови

makedonski fontovi

Секогаш кога дизајнираме нешто ни фалат македонски фонтови, поточно листата на фонтови се сведува само на 3-4 подобри. Пред некое време направив добра листа на фонтови кои решив да ги споделам со вас, па се надевам дека ќе ви се најдат.

Во продолжение следува листа на 32 македонски фонтови:

BedrockPlain

BlackSwissKirilicaLight

CopperplateGothicBT

GoliatCirilicaBold

M_Glasnost

M_Murmansk

MacCSwiss

MacCTimes

Macedonian-8pin-Matrix

Macedonian-Ariston

Macedonian-Artistic

Macedonian-Bahamas

Macedonian-Bamboo

Macedonian-Broadway

Macedonian-Casual

Macedonian-Chancellor

Macedonian-Chicago

Macedonian-Classic

Macedonian-Eco-Condensed

Macedonian-Elegant

Macedonian-Europe

Macedonian-Futuris

Macedonian-Helvetica

Macedonian-Humanist

Macedonian-Karina

Macedonian-LCD

Macedonian-Penguin

Macedonian-Revue

Macedonian-Typewriter

Macedonian-Unicorn

MCooper

MotorPSMT

НАСКОРО ќе објавиме листа на фонтови кои не се македонски, но поддржуваат наша кирилица.

gravatar
Автор: Даниел Брзанов
За авторот: Здраво! Јас сум Даниел a.k.a. Delicon, се занимавам со веб дизајн и програмирање повеќе од 10 години и сакам да го споделам своето знаење со сите што се заинтересирани за тоа.

18 Коментари

 1. Мартин/moondow 10 Sep, 2010 во 20:45

  Редно беше некој листа да направи со линкови за превземање 🙂 Но, кои од овие фонтови се со Македонска поддршка? Пр. MACCTimes нема (а и др. сигурно), иако ги има карактерите.

  Без поддршка воошто не би помислил да го користам, особено во word/spreadsheet документ, во дизајн со двоумење и тоа ако е ептен добар фонтот само.

 2. Би ги додал во листата и фонтовите од МИО, доста добри се. http://www.mio.gov.mk/?q=node/2182

 3. @Мартин/moondowner

  Ова е листа само на македонски фонтови без кирилична поддршка. Како што напишав на крајот од текстот: НАСКОРО ќе објавам листа на фонтови кои не се македонски но поддржуваат кирилица.

  @Крсте,

  фонтовите од МИО ќе бидат ставени во следната листа. Тука ги нема бидејќи се латинични фонтови со кирилична поддршка.

 4. Не се сомневам во добрите намери на авторот, но — да сум јас нешто власт — би ги забранил овие фонтови со закон.

  Некои од нив дури и изгледаат пристојно, иако за нивните типографски карактеристики, метриката, хинтувањето и останатото, подобар суд ќе дадат постручните од мене во оваа област (иако јас се сомневам во квалтитетот).

  Од друга страна, тие имаат нанесено огромна штета на македонската ИТ сцена, бидејќи со својата нестандардност и произволност придонесоа во општата конфузија, задоцнета стандардизација, па — ако сакате — и делумно губење на идентитетот на македонското писмо во дигиталниот свет.

  Треба што побрзо да се заборават и да се остават на една не толку убава историја на дигитални „абортуси“.

  Не ме терајте да почнувам за дефинициите на македонската тастатура, кои се правени од морони (а знам и кои), според распоредот на IBM Selectric машините за чукање …

 5. Ако некој бара повеќе фонтови, ќе најде на сајтот Free Macedonian Fonts (alati.org/font/).

  Ванчо, фонтовиве се презентирани тука за да му се најдат некому за дизајн, како на пример на некаков банер во Фотошоп. За се' останато 100% се сложувам со тебе.

  За Фотошоп, ДА, за Ворд, НЕ!

 6. @GoodBytes

  Да, се сложувам дека, можеби, во Photoshop фонтовите би биле употребливи.

  Сепак, ваквите листи треба да доаѓаат со големо предупредување, веднаш на почетокот.

 7. Мислам дека е „контрапродуктивна“ работа да се објавуваат фонтови без македонска поддршка затоа што само се помага непрефрлањето кон стандардот (кирилична поддршка).

 8. Како што споменав во текстот, листата со фонтови е наменета за дизајнери кои можат да ги искористат во нивните илустрации, банери, принт и сл.

  Како дизајнер не гледам зошто да не ги користам.

 9. супер се фонтовиве ако може пишете како се прават со која програма и некој туторијал

 10. […] List MK Овде можете да најдете 32 македонски кирилични фонта (без кирилична поддршка) кои се нудат бесплатно за преземање. […]

 11. Проблемот со овие фонтови е лошиот кернинг. Благодарност до тие што ги правеле, но креирањето фонтови не е само промена на карактерите. Исто така треба да се оптимизира негативниот простор помеѓу секој пар букви. Тоа е макотрпен процес и е една од причините зошто ретко се наоѓаат фонтови со кирилична поддршка. Да беше само додавање карактери, сите фонтови ќе беа со кирилица 🙂
  Друга причина (претпоставка моја) е тоа што ретко кој купува фонтови во земјите каде што се користи кирилица, па нема исплатливост ниту да се инвестира време во тоа.

 12. […] дизајни на e-продавници во 2010Најпопуларни Листа од 32 македонски фонтови Инспирација од македонски креативци на deviantART.com […]

 13. А се знае ли авторот на овие фонтови??

  Не е толку тешко да се преместат буквите на вистинските Unicode позиции.. та не мора да бидат MACSCII сељачки.

 14. Даниел Брзанов 14 Feb, 2011 во 14:38

  @дамјан

  не ги знам авторите на фонтовите, бидејќи фонтовите избирани од CD.

 15. […] креативци на deviantART.comNewsScope – WordPress темаНајпопуларни Листа од 32 македонски фонтови Кога клиент ви се илјадници индивидуалци Слободни, […]

 16. Костовски Атанас 27 Mar, 2011 во 20:13

  БРАВО!!!

  многу и требаше вакво нешто 🙂

 17. БЛАГОЈА 30 Nov, 2015 во 10:50

  Кога еднаш ќе направите права македонска ракописна кирилица со сите коректни букви, на пр. (и) со апостроф, (е) со апостроф и правилно (д), (т), (м) итн.
  Јас сум поранешен претседател на Сојузот на дактилографи и стенографи на Македонија кој се избори Македонија да влезе со македонско писмо во светската организација ИНТЕРСТЕНО уште во 1977 година. Поздрав.