Корисни извори за лесно воведување на HTML5

list-korisnihtml5strani

Воведување на новата технологија што во моментов подразбира комбинација од HTML(5) во пакет со CSS (верзија 3) и jQuery е предизвик за сите нас. Идејата позади колекцијата што следи е полесно до информирање и запознавање со содржините што има да ги понуди оваа нова технологија.

Тековна имплементацијa

Со тоа што технологијава е во голем подем во користењето при креирање на Интернет содржина, повлекува неколку феномени. Недоволна имплементација од W3C вклучувајќи ги и самите креатори на ова темпо, а тоа се креаторите на Интернет прелистувачи (големата петорка) и тие што веќе ги создаваат своите веб-страни и веб-софтвери во HTML5/CSS3/jQuery.

Во тој контекст погледнете ги моменталните статистики и корисните алатки за мерење на тековната имплементација на HTML5. Повеќето од нив ќе ви помогнат во изборот на следната верзија за ваш „нов“ Интернет прелистувач.

HTML5 примери

list-html5demos

HTML5 и CSS3

list-html5css3readines

HTML5 тест

list-html5test

HTML5 напредок

list-HTML5CSS3Support

Селективно тестирање

list-caniuse

Готов шаблон

list-HTML5-Template

Ресетирање на HTML5

list-html5reset

HTML5 W3C Validator

list-w3cvalidator

Галерии

Колекција на повеќето создадени Интернет страни со користењето на новата HTML технологија. Освен што е храбар чекор напред и туркање на границите, ја пресликува природната пракса каде што со приближувањето кон крајот на еден феномен веќе започнува создавањето на новиот. Галериите се наменети да предизвикаат инспирација кај вас, но се добар извор за примери како да се применува користење на HTML5/CSS3 технологијата за создавање Интернет содржина.

HTML5 Галерија

list-html5gallery

CSS3 Галерија

list-css3gallery

HTML5 Убавина

list-html5beauty

HTML5 Колекција

list-html5show

HTML5 Елита

list-html5elite

Запознавање преку видео

Запознавање со HTML5 од Brad Neuberg на Vimeo.

Кратка помошна табела

list-html5CheatSheet

Останати извори за потемелно запознавање

Заокружено

Освен да ви посакам среќен пат во новата приказна што ни следува на Интернет, можеби е најдобро да ја почнете листава одоздола нагоре затоа што е двонасочна. Колекцијата ја пакувавме заедно со Delicon и се надевам дека ќе ни помогнете да ја оствариме целта, а тоа е споделување на ова збирка со што поголем број на Интернет корисници.

gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

Comments are closed.