UI Дизајн

Годинава започнува со нов Интернет – IPv6

ipv6-slika

Internet Protocol (IP) е метод на префрлање на податоци од еден компјутер до друг користејќи ја Интернет мрежата. Односно, секој комјутер има своја уникатна адреса позната како IP адреса и така се поврзува на Интернет. Податоците се испратени од еден компјутер (праќач) до друг компјутер (примач) притоа поминувајќи низ еден куп такви размени по пат. Сите пристапувања на Интернет мрежата се базирани на овој метод, а тоа значи мноооогу такви адреси затоа што сепак сме повеќе од 6 милијарди на планетава.

Повеќе

Корисни извори за лесно воведување на HTML5

list-korisnihtml5strani

Воведување на новата технологија што во моментов подразбира комбинација од HTML(5) во пакет со CSS (верзија 3) и jQuery е предизвик за сите нас. Идејата позади колекцијата што следи е полесно до информирање и запознавање со содржините што има да ги понуди оваа нова технологија.

Повеќе

Еротско промовирање на Интернет

Еротска промоција на Интернет

Еротиката е патеката што се наоѓа измеѓу тебе и добриот секс. Ако ја изодат патеката двете затечени страни, потенцијалниот исход е една од повкусните работи што ги нуди животов.

Повеќе

Модерна студена војна, Google против Facebook во преземање територии

Google VS Facebook

Незнам колку од вас играле Ризик (една игра со фрлање коцки и завземање територии на мапа), но сето ова со Google и Facebook наликува на една таква игра. Единствената разлика е што целата ситуација се одвива во живо и не засега сите нас, корисниците на Интернет.

Повеќе

Лекција 8: Статична почетна страница

Лекција 8
После две недели пауза, се враќаме на написите наменети за WordPress почетниците. Во овој краток напис ќе ви објаснам како да направите статична-почетна страница и посебна страница за вашиот блог.

Повеќе

Најдобри дизајни на e-продавници во 2010

Е-продавници
Во духот на празничното расположение одбрав неколку според мој вкус најдобри дизајни на интернет продавници во годинава што измина. Од многубројните е-продавници, овие среќни 13 ми оставија најголем впечаток и заслужија да се најдат во оваа моја листа. Не би ги елаборирала детално функционалностите и изгледот, ќе оставам да оцените сами.

Повеќе

Што ќе ни е WebP (вепи)?

webp thumb

Од низата на надоградби во Google, особено по лансирањето на сопствениот video codec VP8 и програмскиот јазик Go, со кој тврдат дека новиот формат на компресирање слики ќе донесе 40% помала тежина на сликите. Според нив, тоа ќе овозможи побрзо вчитување на интернет страните, подобро корисничко искуство, помали трошоци за интернет сообраќај при хостирање и се на се општо подобрување во сурфачкото искуство на интернет.

Повеќе

Страна 4 од 8« Прва...23456...Последна »