Разно

Интервју со Дарко Булдиоски а.к.а. @darko156

Дарко Булдиоски е еден од ретките домашни војсководачи на социјалната интернет банда што секогаш е во прва борбена линија за одбрана на приказната Интернет. Може да го најдеме на Twitter како @darko156, на Facebook: darko.buldioski и LinkedIn: darko156.

Повеќе

Настан: Ричард М. Сталман фото импресии

Richard Stallman

Посетата на Сталман (основач на GNU проектот и free software движењето) во Македонија, ја закитија голем дел од екипата на list.mk доследно присустни низ целото предавање кое што се заврши со една заедничка фотографија. Ричард Сталман држеше предавање за робовладетелските механизми искористени преку авторските права и типовите на лиценцирање како што е заштитениот (со сопствеништво) софтвер. Опасноста од патентирањето и лиценцирањето во скоро сите мултимадијални категории каде што се спомнаа дополнително филмовите, уметноста, музиката и слично. Како и да е, најголем впечаток оставија прашањата на крајот од предавањето каде што многу луѓе мислејќи дека треба да постават прашање, направија забавна атмосфера поткрепена со гласно смеење (особено „АСП“ прашањето).

Повеќе

Каде сè ќе го има FIFA World Cup 2010 – South Africa

Што голема работа ќе беше еден таков настан за мас-ентртејнмант како што се Олимписките Игри, Светските и Европските првенства во фудбал, Атлетика, Тенис, Формули и ред други работи. Целата поента на овие настани е да се занимава со забава населението во пошироки размери. На литературно македонски тоа се вика ПАНАЃУР! Еден таков мултимедијален и мултиплатформски стејџ каде што масовно треба да се излезе и да се продава на големо, со локален пристап. Што сè опфаќа тоа неможе ни да се претпостави, телевизија, интернет, радио, печат, видео игри, текстил, спортска опрема, музика и сето тоа што следи, a не ми текнува во моментов.

Повеќе

Страна 4 од 41234