Програмирање

25 начина за заштита на вашата веб страница

veb zastita
Имам сретнато многу прашања во врска со заштита на веб страници низ нашиве форуми и блогови, па решив да направам листа со 25 начини за заштита што би можеле да ја искористете при изработка на вашите следни веб апликации.

Доколку имате прашање или пак сакате да додадете нешто, слободно оставете коментар.

Повеќе

Прикажување и криење на грешки во PHP

PHP error

Кога ќе се прикаже грешка на некоја страница таа може да открие доверливи информации што можат да им користат на напаѓачите кои сакаат да и наштетат на истата страница. Постојат неколку начини за криење на грешки, но во овој пример ќе разгледаме како со помош на PHP ќе можеме да прикажуваме грешки само кога ние ќе посакаме.

Повеќе

Оптимизација на линкови за Интернет пребарувачи

seo linkovi

Деновиве се занимавам со оптимизација на линковите за Интернет Пребарувачи на odgovori.mk па по неколку обиди дојдов до интересна идеја која решив да ја споделам со вас.

Знаеме дека најдобар начин за оптимизација на веб страница за интернет пребарувачи не е само да се напише насловот во title и h1 таговите туку насловот да се наоѓа и во самиот линк. Знаејќи го ова пробав на неколку начини да ги оптимизирам линковите и на крај стигнав до линк како овој:

Стар линк: http://odgovori.mk/?q=230

Нов линк: http://odgovori.mk/q230-Проблеми-со-дигитална-камера

Повеќе

Контакт формулар кој не сака Spam ботови 2

Пред околу еден месец пишував како може да се заштити контакт формулар од Spam ботови но не го објавив објаснувањето како е направен формуларот. Како што ветив, следува кодот од овој формулар:

Повеќе

Контакт формулар кој не сака Spam ботови

Пред неколку недели се размислував како може да се заштити контакт формулар од Spam ботови, но за разлика од останатите, овој да биде едноставен за пополнување и без Captcha. За да направам ваков формулар решив да не барам на интернет туку да направам свој.

По неколку дена размислување, се разбира не цело време 🙂 ми текна дека Spam ботовите најчесто ги посетуваат страните со исклучени CSS и JavaScript, па така ако додадам дополнително поле во формуларот кој ќе биде скриено со CSS, ботовите сепак ќе успеат да го видат и ќе го пополнат. Ова поле ќе послужи како проверка дали формуларот е пополнет од човек или бот. Доколку полето е пополнето станува збор за бот, а доколку не, тогаш формуларот е пополнет од човек. Супер!

Повеќе

Ajax контакт формулар со jQuery и PHP

jquery-formular

Ова е едноставен пример на креирање на Ajax контакт формулар со jQuery и PHP. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

Повеќе

Галерија со jQuery

Креирањето на галерија со jQuery е навистина едноставно, а тоа може да го видете од следниот пример. Крајниот резултат можете да го погледнете тука или пак преземете го.

jquery-galerija

Повеќе

Страна 4 од 512345