Програмирање

PHP класа за работење со mySQL

mysql class

Постојат голем број на PHP класи за користење на mySQL бази но повеќето од нив содржат многу непотребни работи кои никогаш нема да се искористат. Во овој туторијал,  како што спомнав во претходниот текст, ќе ви претставам едноставна и лесна PHP класа за користење на mySQL бази на податоци.

Повеќе

Вовед во PHP

voved vo php

Денес PHP претставува еден од најчесто користените јазици за изработка на динамични веб сајтови. Создаден е од страна на Rasmus Lerdorf во 1995, а неговото развивање е во постојан тек. PHP е open-source програмски јазик, па на интернет многу лесно можат да се најдат готови решенија за многу случаи. Кодовите се вметнуваат во html документот, а за нивно извршување потребно е на серверот да има инсталирано интерпретер. Интерпретерот може да работи на скоро сите оперативни системи. Со доаѓањето на 5тата верзија, јазикот започнува да поддржува и објектно-ориентирано програмирање.

Повеќе

Достапност на корисничко име со jQuery и PHP

username proverka

Сигурно при регистрација на многу сајтови имате забележано можност за проверка на достапност на корисничкото име без страната да биде повторно вчитувана.

Во овој туторијал ќе објасниме како ваквата проверка може да се реализира користејќи JavaScript (со jQuery библиотеката) и PHP.

Повеќе

Користење на mySQL база на податоци во PHP

php + mysql

Со користење на PHP можете да креирате динамични и интерактивни веб страни. Динамичната содржина не мора секогаш да користи база на податоци, но во повеќето случаи е потребно. Скоро сите Системи за Уредување на Содржина (CMS), блогови или пак едноставни формулари користат база на податоци.

Во PHP најчесто се користат mySQL бази на податоци, па така во овој туторијал ќе видиме како да ги користиме заедно и ќе разгледаме некои од основните функции.

Повеќе

Сесии во PHP

sesii vo php
Покрај колачињата, друг начин за зачувување на мали количини податоци е со користење на сесии. Сесиите најчесто се користат за пренесување на информации од еден дел на сајтот до друг. За разлика од колачињата, содржината на сесиите не се зачувува на компјутерот на корисникот. Трајноста на една сесија стандардно е до исклучувањето на прелистувачот.

Повеќе

Разликите помеѓу include и require во PHP

include require razliki
PHP програмерите доста често ги користат функциите include(), include_once(), require(), require_once() за вметнување на датотеки со PHP код во „текот“ на извршување на некоја апликација. Овие функции всушност се дел од самиот јазик PHP и се language constructs, што значи можат да се користат и без заградите, со наведување на името на датотеката во наводници. Иако овие функции се користат во многу ситуации без да се внимава што всушност прават, сепак меѓу нив има значајни разлики. Тие се многу добро документирани во онлајн документацијата за PHP, а сепак повеќето од програмерите, посебно оние почетниците, не знаат, или не внимаваат како ги користат овие функции.

Повеќе

Користење на колачиња (Cookies) во PHP

php cookies
Колачињата претставуваат технологија која e мошне лесна за користење, а може да биде многу корисна. Служи за зачувување на мали количини на податоци, најчесто некои кориснички подесувања или слично. Апликацијата може да зачувува податоци во колачињата, а потоа истите да ги зема и да ги користи. Колачињата се зачувуваат на компјутерот на корисникот и остануваат таму и по исклучувањето на прелистувачот или компјутерот. Максималната големина на колачињата најчесто изнесува 4 Kb. Колачињата често се користат во апликациите за автоматско најавување на корисниците.

Повеќе

Страна 3 од 512345