Графички Дизајн

Нијансите помеѓу Mac OS X и Windows 7

win7-mac

Како продолжение на објавената статија „Компјутер за дизајнери, PC или Mac?“, ќе се обидам да ја проширам темата во малку подлабок и потесен пристап каде што главните актери овој пат ќе бидат оперативните системи (софтверот што управува со хардверот) Windows 7 и Mac OS X. Како креативец можеби ќе бидам пристрасен кон Apple пакетот, но како подржувач на слободното размислување и слободниот софтвер сигурно дека на прво место за мене е GNU/Linux пакетот. Но слободниот софтвер ќе остане за некоја друга тема, приказната позади овој осврт се суштинските разлики на двата комерцијални оперативни системи.

Повеќе

Зошто олимписките постери се лошо дизајнирани?

olimp

Олимписките постери еволуирале доста низ повеќе од сто годишното постоење на Олимписките игри. Но, според многумина меѓу кој и Дејвид Рос, бивш директор на Музејот на Современа уметност во Сан Франциско, станале полоши.

Повеќе

Уметноста позади популарните игри во 2010

Овој серијал на уметнички дела вградени и проширени во полето на изразување таканаречено „видео игри“, значајно им отвори работа на уметниците и илустраторите насекаде низ светот. Изминативе 20-30 години по ерата на StarCraft работите што се вметнуваат како визуална фреквенција во игрите се фасцинатни. Освен што игрите изгледаат ТОП овие луѓе треба да се грижат и сето тоа да работи беспрекорно. Дипломираните ликовни уметници што редовно им шета раката низ листовите во солидна креативна смисла со задоволство често пати ја бараат индустријата за видео игри како професионално и креативно поле за изразување, да не кажам „кец на десекта“.

Повеќе

Компјутер за дизајнери, PC или Mac?

Едно од прашањата околу графичкиот дизајн и веб дизајнот што ги мачи од време на време работниците од оваа индустрија е изборот на машината врз која ќе тегнат помошни линии и правоаголници на мониторот. Полемиката е на маса доколку имате доволно финансии и за двата, недостаток на финансиски средства во изборот на компјутер за работа со апликации како што се Photoshop или Illustrator го пласира PC на прво место. Таквиот начин на работа обично се покажал како фатален по извесен период затоа што алатот е најбитната работа во секоја занаетчиска дисциплина. Купувањето на ефтин компјутер за професионална работа има ефтини делови и како такви пукаат кога ќе треба да дизајнирате билборд или бреднирање на прикола од камион. Но нашата работа не е да се грижиме за „финансиите“ околу купувањето на компјутер, напротив креативците треба да се грижат за нивната креативна работа.

Повеќе

2009 – Година на ребрендирање и нови играчи

Годинава иако беше економски тешка или така сакаа само да зборат сите економисти, наскоро сигурно нема да дознаеме, но едно е јасно, ептен беше турбулентна во однос на ребрендирање и освежување на пазарот во скоро сите категории. Досега тешко е да се каже кој успешно се ребрендирал или се приклучил во поглемо друштво, но добро е да се види проветрување од време на време. Нашата мала Македонија или е во транзиција или излегува од неа, ама никако да се спаси. Полека, но сигурно доаѓаат некои странски инвеститори што ни зимаат дел од нашата паричка, што си ја стискаме со запотено раче во нашите џебчиња. Интересно е да се види колку креативно се покажале креативците во целата таа каша или мешаница помеѓу суетите од една страна и желбите на клиентот од друга. Земени се најсветлите моменти од 2009 година, што сега на крајот ни останува да се фаќаме за статистиката.

Повеќе

Страна 4 од 41234