Графички Дизајн

Уметност кај GNU/Linux графичките околини

GNU/Linux GUI Thumb

Користењето на GNU/Linux оперативен систем е една од покреативните работи (според мене) што може да му се случат некому при користењето на еден компјутер во секојдневниот живот. Тоа не значи дека другите оперативни системи не се креативни, туку разноликоста во графичката околина на интерфесјот од оперативниот систем со сето тоа што може и сами да си го уредите зрачи со една специјална топлина.

Повеќе

Нацртај векторски Таблет-уред со Inkscape

Една мала лекција за големината на слободниот софтвер и што сè може да правиме со него (да расчистиме стереотипи и слично). Inkscape како векторска алатка во последните неколку години зазема еден сериозен потфат кај дизајнерите желни за нови предизвици што често пати експериментираат. Во денешниот туторијал ќе помогнам во создавањето на измислен touch-pad tablet. Незнам дали го исполнува нивото на детаљите што можеби повеќето графички дизајнери го очекуваат, но тоа сепак е релативно.

Повеќе

Инспиративни и необични визит карти


Визит картите одамна не се веќе само парче хартија на која се испишани генералиите и контакт информациите на некоја компанија или поединец.
Со нив го оставате првиот и најважен впечаток при секој нов состанок со потенцијален клиент, бизнис соработник или на вашиот бербер на пример 🙂 Ова е посебно важно ако вашиот бизнис е било како поврзан со дизајн воопшто.

Повеќе

Брзо конвертирајте CMYK во PANTONE


Сигурно до сега во вашата работа како дизајнер многу пати сте се нашле во ситуација да треба да да конвертирате CMYK бои во пантонски бои. Дали заради заштеда или унифицираност на боите или квалитетен офсет принт или други причини, доколку го правите „рачно“ може да ви одземе многу време и на крај да не сте задоволни со резултатот. Илустраторот, во нашиот пример CS4 го има решено тоа на многу лесен и едноставен начин. Еве како:

Повеќе

Креативно сафари #1 затворено

Креативно Сафари #1

Со оглед на фактот дека имаше многу пријавени на кративното сафари за пролетни позадини, ние со тешки маки се одлучивме за неколку (никој не се пријави нели). За тие позадини што не се објавени се надевам дека нема да не сватите погрешно. Објавените позадини што следуваат подоле слободни се за секој да си ги зачува и да си ги користи на својата позадина, само доколку ве прашаат за нив (ама само ако ве прашаат :]) може да нè пофалите малце, благодариме однапред. Големи се 1680×1050 px и 1280×1024 px од двата примери, што исто може и да си ги скратите доколку имате помали монитори.

Повеќе

Новото лого на Пепси

pepsi logo

„Кажете Пепси“, За оние што се секогаш млади“, „Пепси генерација“, „Вкус кој ги победува сите други“… се само дел од многуте слогани на Пепси, вториот најпознат пијалок во светот. Од 1950 до 2000-та Пепси претставуваше слика на свежина, младост, енергија….

Повеќе

12 трендови во дизајнирањето на логоа

Секоја година си носи свои свежи и препознатливи трендови во сите области, така и кај дизајнирањето на логоа. Иако кај логоата важи она дека треба да бидат безвременски и секогаш препознатливи, дизајнерот секогаш мора да биде до тек без разлика дали ги применува новите трендови или ги користи само како инспирација.

Денес со растот на фирми и компании, расте и глобалната конкуренција, сите бараат начин како нивната компанија, производ или услуга да се издвои од големиот број на конкуренти. Свеж, креативен и атркативен дизајн на бренд може и те како да влијае на зголемувањето на профитот на една компанија.

Од почетокот на оваа година неколку стила и трендови јасно се издвојуваат над сите и иако сеуште рано се на добар пат да ја одбележат и цела 2010та.

Повеќе

Страна 3 од 41234