Како да направите копче во Photoshop

klikni me

Во овој туторијал ќе ви покажам како да направите копче во Photoshop кое ќе изгледа супер и ќе ги натера вашите посетители на сајтот да кликнат на него без никакво размислување. 🙂 Копчето ќе можете едноставно да го прилагодувате според вашите потреби, да му ја менувате бојата или големината и тоа само со неколку клика.

Најпрво направете нов документ (ctrl+n) со 500px ширина и 300px должина, како на сликата.

Од листата на алатки одберете Rounded Reactangle Tool и подесете го радиусот на 8px и бојата #AE0002.

Сега нацртете правоаголник со димензии 200px x 40px како на сликата.

Кликнете со десниот клик на новиот layer и одберете Blending Options.

Одберете Gradient Overlay и внесете ги вредностите како на сликата:

Вредностите на градиентот внесете ги на следниот начин:

 • Лево: Color: #000000, Location 0%
 • Средина (лево): Color: #414141, Location 50%
 • Средина (десно): Color: #6B6B6B, Location 50%
 • Десно: Color: #FFFFFF, Location 100%

Откако ќе завршите со градиентот одберете Drop Shadow и внесете ги вредностите како на сликата:

Доколку е се како што треба ќе добиете нешто како ова:

Сега одберете Type Tool (t) од листата на алатки, одберете Verdana фонт, Bold, големина од 20px и боја #FFFFFF.

Напишете Кликни ме! или некој друг текст по ваша желба, сите со големи букви.

Кликнете со десниот клик на новиот layer со текстот и одберете Blending Options.
Одберете Drop Shadow и внесете ги вредностите како на сликата:

Доколку е се како што треба на крајот ќе добиете нешто како ова:

Бонус: за да ја смените бојата на копчето се што треба да направите е да ја смените бојата на layer-от со правоаголникот. Едноставно нели? 🙂

bonus

Ако имате прашања во врска со креирањето на копчето слободно напишете коментар.

gravatar
Автор: Даниел Брзанов
За авторот: Здраво! Јас сум Даниел a.k.a. Delicon, се занимавам со веб дизајн и програмирање повеќе од 10 години и сакам да го споделам своето знаење со сите што се заинтересирани за тоа.

3 Коментари

 1. Поздрав,
  Дали ќе може да го копирам туторијалот многу е итно т.е многу ми треба !?

  • Секако, под следниве услови:

   Наведи извор — Морате да го наведете изворот на ист начин како што тоа го направил авторот или давателот на лиценцата (но не на начин кој би сугерирал дека тие ве поддржуваат вас или вашето дело).
   Сподели под исти услови — Ако го промените, трансформирате или адаптирате ова дело, можете да го дистрибуирате добиеното дело само под иста или слична лиценца на оваа.

   Само напред 🙂

 2. […] Автор: Даниел Извор : List.mk […]