CSS/xHTML уредувачи што не „тежат“ многу

До пред неколку години беше многу интересно и забавно да се има инсталиран Adobe Dreamweaver како апликација што многу ќе ви помогне во совладувањето на програмерските предизвици. Но успехот на NetBeans, Aptana и Eclipse како и други некои што не ги знам (нека ми простат) успешно се покажаа во своите способности. Иако овие апликации како такви се одлични за користење, тоа не значи дека секогаш треба да се користат.

Доколку се мислите во врска со тоа што апликација да користите како „lite“ верзија за уредување и програмирање CSS/HTML, ние би сакале да ви препорачаме неколку:

Windows:

Notepad++

Notepad++

Free CSS Toolbox

Free CSS Toolbox

Intype

Intype

GNU/Linux:

Quanta Plus

Quanta Plus

Bluefish

Bluefish Editor

Kate

Kate Editor

Mac OS X:

Taco HTML Edit

Taco HTML Editor

PageSpinner

PageSpinner

Сите три оперативни:

Komodo Edit

Komodo Edit

CSSED

CSSED

gEdit

gEdit

gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

2 Коментари

  1. Ова морам да си го искоментирам сам на себе…

    СИТЕ НАВЕДЕНИ УРЕДУВАЧИ СЕ БЕСПЛАТНИ! 🙂 да нема забуни…

  2. Најдобар од сите HTMLPad 🙂