CSS/xHTML уредувачи што не „тежат“ многу

До пред неколку години беше многу интересно и забавно да се има инсталиран Adobe Dreamweaver како апликација што многу ќе ви помогне во совладувањето на програмерските предизвици. Но успехот на NetBeans, Aptana и Eclipse како и други некои што не ги знам (нека ми простат) успешно се покажаа во своите способности. Иако овие апликации како такви се одлични за користење, тоа не значи дека секогаш треба да се користат.

Повеќе

Уметноста позади популарните игри во 2010

Овој серијал на уметнички дела вградени и проширени во полето на изразување таканаречено „видео игри“, значајно им отвори работа на уметниците и илустраторите насекаде низ светот. Изминативе 20-30 години по ерата на StarCraft работите што се вметнуваат како визуална фреквенција во игрите се фасцинатни. Освен што игрите изгледаат ТОП овие луѓе треба да се грижат и сето тоа да работи беспрекорно. Дипломираните ликовни уметници што редовно им шета раката низ листовите во солидна креативна смисла со задоволство често пати ја бараат индустријата за видео игри како професионално и креативно поле за изразување, да не кажам „кец на десекта“.

Повеќе

Креирај сопствено „преземи“ копче во Photoshop

Околу дизајн и креирање на графичка содржина на интернет, Delicon блог ќе проба да ви помогне во неколку насоки на креативно изразување. Таквиот пристап, во овој пост, е наменет за корисниците и познавачите на Adobe Photoshop, а темата е веб копче за преземање (download) на македонски јазик.

По вклучување на Photoshop веднаш отварате нов документ што можете да го крстите како сакате, но параметрите и големината треба да се 160×35 px со 72 точки, односно како што е прикажано на чекор_1.

Чекор_1

Повеќе

Компјутер за дизајнери, PC или Mac?

Едно од прашањата околу графичкиот дизајн и веб дизајнот што ги мачи од време на време работниците од оваа индустрија е изборот на машината врз која ќе тегнат помошни линии и правоаголници на мониторот. Полемиката е на маса доколку имате доволно финансии и за двата, недостаток на финансиски средства во изборот на компјутер за работа со апликации како што се Photoshop или Illustrator го пласира PC на прво место. Таквиот начин на работа обично се покажал како фатален по извесен период затоа што алатот е најбитната работа во секоја занаетчиска дисциплина. Купувањето на ефтин компјутер за професионална работа има ефтини делови и како такви пукаат кога ќе треба да дизајнирате билборд или бреднирање на прикола од камион. Но нашата работа не е да се грижиме за „финансиите“ околу купувањето на компјутер, напротив креативците треба да се грижат за нивната креативна работа.

Повеќе

Креирај сопствена сликичка („аватар“) со сите нишани

kreiraj-sopstvena-slikicka-avatar-so-site-nisani

Убавината во користењето на интернет содржините е можноста секој да си се најде каде припаѓа. Тоа го прави преку оставање свој отпечаток на социјалните мрежи, креирање на интернет содржина преку медиуми или сопствен блог и слични активности. Секаде каде што некој корисник се појавува и внесува генералии поврзани со него, највпечатлива е неговата сликичка што директно реферира на неговиот изглед. Повеќето корисници ставаат сопствена слика каде што јасно се гледа нивниот лик, а тоа не е секогаш најдобар избор за сопствено промовирање. Објавувањето на интернет содржини без соодветно внимание се покажа дека може да биде и фатално, заклучок: колку помалку се експонирате како личност веројатноста радарот да ве одмине е поверојатна.

Идејата позади овој блог запис е да помогнам на сите тие што сакаат да си направат сопствен аватар и притоа да си поминат убаво време користејќи ги сервисите што веќе ги има подолго време на интернет мрежата, а притоа нивната фаца нема да биде 100% експонирана :).

Повеќе

2009 – Година на ребрендирање и нови играчи

Годинава иако беше економски тешка или така сакаа само да зборат сите економисти, наскоро сигурно нема да дознаеме, но едно е јасно, ептен беше турбулентна во однос на ребрендирање и освежување на пазарот во скоро сите категории. Досега тешко е да се каже кој успешно се ребрендирал или се приклучил во поглемо друштво, но добро е да се види проветрување од време на време. Нашата мала Македонија или е во транзиција или излегува од неа, ама никако да се спаси. Полека, но сигурно доаѓаат некои странски инвеститори што ни зимаат дел од нашата паричка, што си ја стискаме со запотено раче во нашите џебчиња. Интересно е да се види колку креативно се покажале креативците во целата таа каша или мешаница помеѓу суетите од една страна и желбите на клиентот од друга. Земени се најсветлите моменти од 2009 година, што сега на крајот ни останува да се фаќаме за статистиката.

Повеќе

20+ успешно дизајнирани македонски веб страни

20-uspesno-dizajnirani-makedonski-veb-strani

Во нашата деликатна македонска средина, изминативе години изникнаа пристоен број на инспиративни интернет страни. Нашата веб дизајнерска банда прилично добро и соодветно се паркирала во својата креативна кошница. Иако 2009 се покажа како година на криза, за подобрување на интернет просторот дефинитивно немаше криза. Освен што ви нудиме инспиративна збирка и преглед на нивото што генерално сме го достигнале во нашата Македонија, целата приказна се одвива на многу елегантен и удобен начин спакувана од Даниел.

Интернет просторот во последно време интересно се освежува со нови веб сервиси, а тоа го гледаме и во наглата промена на изгледот на многу познати веб страни особено од нашите домашни медиуми. Добро е да се видат како стојат работите, така на купче, за критериумот на нашите креативци да биде повисок и со тоа поквалитетен.

Како и да е се надеваме дека ќе делуваме инспиративно на вашиот креативен нагон, или ќе ви разбудиме убави чувства од убавината што може да се најде на интернет просторот кај нас.

Повеќе

Страна 13 од 13« Прва...910111213