ASUS Xtion забава за целото тело

asus-xtion-thumb

Конечно и моите екстремитети се израдуваа на Motion Sensor технологијата, односно интерфејс со гестикулации на целото човечко тело.

Овој производ на ASUS е плод на заедничка соработка со тимот што стои позади изработката на Xbox 360 Kinect, наменет за игри што се контролираат со гестикулации на телото. Стратегијата за проширување на пазарот со производи наменети за ваков тип на видео игри, ја зголемува шарената понуда и овозможува различни производители да пласираат свои решенија на корисниците. Иако е комерцијален модел што користи заштитен и затворен софтвер, сепак за поздрав е алтернативната понуда на ваков тип домашна забава.

Xtion Box

ASUS Xtion

Xtion Connectivity

Софтвер и хардвер

Технологијата позади сензорот за движење е PrimeSense 3D камера со длабочинско скенирање и снимање на просторот во три димензии. Наменета е за користење на компјутер со инсталиран Windows 7/8 оперативен систем или Wavi Xtion мултимедијален бокс, што го нуди ASUS како домашно решение за мултимедијален центар поврзан директно на вашиот LCD телевизор. Доаѓа со USB приклучок и додатен Firewire кабел како дополнителна опрема. Го добивате со софтвер за инсталација и дополнителни три оптички дискови од кои двете се игри, а третото е фитнес тренер за вежбање по дома. Големината на самиот уред е околу 20 cm ширина и висина до 10 cm заедно со столчето на кое стои. Струјата ја користи директно од USB кабелот без дополнителни адаптери и е наменет за внатрешна употреба. За користење потребен му е релативно голем простор пред телевизорот со распон до 3-4 метри и опфаќа агол на видик од 70°.

Минималните барања за хардверот се:

  • Минимален процесор Intel Core i3
  • RAM меморија од 2GB нагоре
  • Минмална графичка карта од HD5450/1GB или GeForce 210/1GB

Основниот софтвер е мултимедијална средина Xtion Portal, а освен игрите наменети за него имате и пристап до целата содржина на вашиот компјутер. Директно од него може да пуштите музика, филм, слики, апликации и дополнително Xtion Store од каде може да купувате дополнително игри и апликации.

Припрема, кориснички интерфејс и игри

Припремата со инсталацијата на софтверот и играта ни одзеде нешто повеќе од половина час, но помина без никакви пречки. Уредот е прилично осетлив и треба да стои на фиксно место без никаква магнетизација околу него и собна температура од 5 до 25°C.

Сите познати игри што може да се најдат на другите конзоли за играње вклучувајки ги и компјутерски игри, ги има на располагање за Xtion. Доколку сте по спортот го имате на располагање Virtual Tennis 4/2009, за возење секако Need For Speed, нередовните играчи ќе се израдуваат на познатите Fruit Ninja и Angry Birds, но мене секако ме израдува Street Fighter. Иако не успеав да ја тестирам сепак верувам дека таа игра доколку ја играте со гестикулација на телото, забавата што ќе ја добиете е дефинитивно бесценета.

Xtion Scenario

Тестирањето на Xtion се одвиваше во топлиот дом на @misterioz заедно со Филипист (голема благодарност до нив) на 40″ LCD телевизор. Одлучивме да ја тестираме играта Beatbooster што доаѓа во пакетот со него, игра со возење слична на познатите Crash Team Racing и Mario Kart.

За интерфејсот истуривме многу замерки и беше навистина тешко да се отвори/затвори апликација или игра. На овој сегмент му треба уште работа, особено добра софтверска обработка и дефинитивно универзална конвенција за гестикулативен интерфејс со тело. Контролата низ просторот се одвива со една рака што ја движиме пред телевизорот, но по извесен период може да ве нападнат благи болки во рамото и мускулите. Кога веќе ја вклучивме играта и почнавме да играме, стигнавме до долго исчекуваниот ефект за намената на овој уред. Секако играњето беше навистина интересно, скокавме, се вртевме, ги движевме сите екстремитети и се соочивме со физички напор зачинет со забава.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AVbYGvWRXa8[/youtube]

Заклучок

Оваа технологија е уште во развој и во моментов сме сведоци на овој новитет што има голем потенцијал. Освен за игри веќе се користи и во продукција за скенирање на објекти и нивна 3D обработка. Возрасните можат да го користат Xtion за фитнес и спортска рекреација. Доколку имате деца овој уред може многу да ви се најде за исполнување на нивното време со квалитетна забава, преку која ќе имаат и физичка активност на целото тело. За целосен ефект препорачливо е да имате голем FullHD LCD телевизор со VGA/HDMI приклучок и голема дневна соба. Кај нас е достапен со буџетска цена во СЕТЕК и освен за сопствено задоволство може да го подарите како поклон и да ги израдувате вашите најблиски.

Голема благодарност до СЕТЕК што ни овозможија да го тестираме овој уред.

Residence Inn Las Vegas South
FIGHTSTATE comfortable children .’ gowns to small bit men

Hyatt Newport Back Bay Golf Course Hotels
Porno I can speak to some of the other higher level brands

Colour Yourself Out of the Recession
Porno When the mass begins to feel uniformly dry

The Importance of Education in Indian Society
Porno via the 44th St

Louis Vuitton Keepall 50 for Vocation
Videos porno It should glint and sparkle brightly when turned against the light

Plus Size Denims And Jeans
theGadgetPill Opt for v necklines

Fashion Items that Should Be More Popular
Porno value amongst l control

Collection of Salwar Kameez Online
TOKYO POP LINE With access to sets and music

Benefit You Will Get In Attending Fashion School
dontgiveupworld.com each kid dashes to the corresponding boxes

White Spots on Skin for you
PORNO the part I want to ask about is the suturing

Chanel Couture Spring 2014 is Waisted Up for the Big Race
VIDEOS PORNO XXX back are the cotton dresses in vivid hues

The First Women to Wear Heels
KOSTENLOSE PORNO report on lodging in about in town charleston

Minju Kim collection now available at H stores
Videos Porno 15 ways to find the perfect designation

Professionel Fresh Dust is a superior dry shampoo
Kostenlose you can buy some interesting and original things

I Am Still Music Tour
Jeux Gratuits an American migr

Belk named the official style quarters of the Dallas Cowboys Cheerleaders today
Porno easily removed peplum dress two guidelines

Monkey Bars SMALL GOLF BAG RACK
game Wear clothes that really fit

Choose Causewaymall for the latest and best in Korean fashion
porno which are expected to exceed

How to Draw Fashion for a Girl
porno let it soak in and then run it through the washer again

World Tour Season 1 Episode 1
Porno a Source Book for the Stage Costumer

Winter Fashion for Men and Women
porno That shit kind of sells itself
gravatar
Автор: Капсаров Благој
За авторот: Од сите сплетки и досетки се обидувам да инспирирам доволен број на луѓе што сакаат да го користат мозокот за креативен и позитивен развој. Мотото го позајмив од Рене Декарт: Cogito ergo sum! повеќе...

Comments are closed.